Değerli Girişimciler ve İnternet Kullanıcıları,

Malum, bilişim hayatımızı kolaylaştırdığı kadar, suç işleme amacında olanlara da aynı oranda olanaklar sunuyor. Bilişim suçları da kısaca bilgisayarın hayatımıza girmesinin bir sonucu olarak, bilgisayar ve ağ teknolojileri kullanılmak suretiyle işlenen suçlar olarak karşımıza çıkıyor.

Peki özellikle bilişim dünyasında faaliyet gösteren siz şirketler en çok hangileriyle karşı karşıya kalıyorsunuz? Yahut siz internet kullanıcıları bilişim dünyasında bir kuş kadar özgür müsünüz? Riski sıfıra indirmek çok mümkün olmamakla birlikte tespit ve mücadele aşamasında şirketler ve salt internet kullanıcıları olarak neler yapabilirsiniz? Yazı dizimizde bu konulara biraz değinelim istedik.

İlk olarak; Banka ve Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması ile başlayalım.

En basit tanımıyla yasal bir kredi veya banka kartının bilgilerinin, genelde teknolojik araçlarla, yasal olmayan yollardan ele geçirilmesi, kopyalanması, bu kartlar/kart bilgileri kullanılarak haksız menfaat elde edilmesidir diyebiliriz.

Söz konusu suç tipi en çok “Fraud işlem” olarak kavramsallaştırılan suç hareketi ile bugün karşımıza çıkıyor. Özellikle; E-ticarette elektronik biletleme şirketleri, alışveriş siteleri gibi sanal ödeme sistemleri bulunan sitelerde, çalıntı kredi kartı ile yahut kredi kartı bilgilerini kopyalayarak kullanmak suretiyle bu siteler üzerinden haksız menfaat elde edilmesi “fraud işlem” olarak adlandırılıyor.

Siz de sitenizde sanal ödeme sistemi kullanan bir şirket iseniz müşterileriniz bu suçlarla karşı karşıya gelebilir, sizlerden bilgi talebinde bulunulabilir ve hatta şirket yetkilisi olarak ifadeye dahi çağrılabilirsiniz.

Nasıl önleriz?

Riski sıfırlamak çok mümkün gözükmemekle birlikte Şirket olarak 3D güvenlik sistemi dediğimiz yöntemin şirket politikasına yerleştirilmesi gerekir. Nitekim bilindiği gibi bu sistem, online ortamda yapılan kredi kartı işlemlerinin güvenliğinin artırılması için Visa ve Mastercard tarafından geliştirilmiş bir ödeme sistemi olup, ödeme sırasında banka, kart bilgileri sisteme girildikten sonra kart sahibinin cep telefonuna bir şifre göndermekte ve kişinin kendisine gönderilen şifreyi sisteme girmesi ile kimlik bilgileri doğrulaması yapmaktadır. Böylece yetkisiz kişilerin kredi kartı sahibi adına işlem yapmalarını bir nebze engellemiş olmaktadır.

İnternet kullanıcısı olarak da bu suç tiplerinden korunmak 3D güvenlik sistemi kullanmayan sanal poslarda kartınızın kullanımını kapatmalı, yüksek limitli kredi kartlarınızı internette kullanmamalısınız. Unutmayın ki internette kullanmak için internet bankacılığı üzerinden kolayca sanat kart oluşturabilirsiniz.

Tespit aşamasında neler yapabiliriz?

Web siteniz üzerinden yukarıda örnek verdiğimiz gibi işlenebilecek olası suçların daha sonra takip edilebilmesi ve kim tarafından nasıl gerçekleştirildiğinin bilinmesi amacıyla web sayfanıza erişen tüm kullanıcıların kayıtlarının (loglarının) zaman tarih mührü ile tutulması ve saklanması önemlidir. Soruşturma aşamasında sizden bu bilgilerin istenebilmesi muhtemel olup, bu sayede gerçek suçlunun tespiti mümkün olabilecektir.

Posted by Av. Burcu Burtul

İstanbul'da doğdu. 2008 yılında Kartal Anadolu Lisesi'nden, 2012 yılında ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Resmi stajının ardından üç sene boyunca ağırlıklı olarak bilişim hukuku alanında çalışan bir büroda mesleğini icra etti. Bir yıl boyunca Kolektif House'da bulunan bir hukuk bürosunda çalışarak girişimcilerle çalışma ve ihtiyaçlarını yakından gözlemleme fırsatı yakaladı. Haziran 2017 itibariyle Akyıldız&Burtul Hukuk Bürosu'nu kurdu.

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir