Her girişimcinin en büyük hayali elbette ki yatırım almak. Peki bu yatırım alma süreci ortaklar sermaye arttırımına katılmazsa nasıl işleyecek? Emisyon primi süreçlerini örneklerle açıklayalım.

Şirketimize para lazım, yatırım alacağız ama ortaklar olarak para koymayacağız. Şirketimize gelen yatırım sonucu hisselerimizin de azınlık kalmasını istemiyoruz. Bu durumda şirkette “emisyon primli sermaye arttırımı” yapılmaktadır.

Emisyon primi; şirketin sermaye artırımlarında çıkardığı payların, hisse değerlerinin üzerinde bir bedelle ihracı durumunda elde edilen olumlu farktır. Örneğin şirketimizde birim hisse değerimizin itibari değeri 10 TL olsun. Şirkete alınan yatırımda yani bir payın ihracında ortaklara veya artırıma katılacak olanlarca bu 10 TL değerli hisseye 50 TL ödeneceği kararlaştırılabilir. Bu durumda aradaki 40 TL’lik fark, emisyon primidir.

Melek Yatırımcı10.000 TL sermayeli, A ve B’nin %50 eşit hisseye sahip olduğu bir şirketimiz var ve iş planımızı harika bulan melek yatırımcı C şirkete %20 karşılığında 100.000 TL verecek olsun. Bu yatırım sonucunda ortaklar şirkete para koymayacağı taktirde şirketin emisyon primli sermaye arttırımı yapması gerekir.

Bu durumda şirket 2500 TL sermaye arttırımı yapacak ve bu arttırıma sadece yatırımcı C katılacaktır. C bu durumda geri kalan 97.500 TL’yi şirkete emisyon primi olarak öder. Emisyon primi şirket bilançolarının pasif bölümünde özkaynak kaleminde sermaye yedekleri kısmında yer alır. Emisyon priminden kurumlar vergisi alınmaz. (Kurumlar Vergisi Kanunun m. 5/ç)

yatırım öncesi sonrası

Posted by Okan Şencan

One Comment

  1. Merhaba,
    Emisyon primi yatırımcı tarafından geri alınabilir mi? Geri alım kararı için yönetim kurulu kararı mı gerekir?

    Cevapla

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir