EMMANUEL MACRON : “TO PUT IT IN ONE WORD: ENTREPRENEUR IS THE NEW FRANCE”  (FRENCH TECH VISA)

Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yeni dönemde  Fransayı baştan aşağı bir startup gibi yöneteceği sinyalini seçimlerden önce  vermiş her fırsatta Fransa’nın girişimciler için yeterince çekici olmadığından dert yanmıştı ve devamında dijitalden sorumlu bakanlık koltuğuna Fas Asıllı genç girişimci Mounir Mahjoubi’yi getirerek yeni dönemde ekonomide önceliğinin tekno girişimcilik olacağını ortaya koymuştu. Nitekim Macron’un seçimlerden önce sözünü vermiş olduğu, Fransada girişimcilik ekosisteminin dinamiklerini yeniden şekillendirecek olan girişimciler ve yatırımcılar için önemli imkanlar sunan Fransız teknoloji vizesi (French Tech Visa) uygulaması başladı. Ekosistem için oldukça önemli olan bu yeni uygulamadan nasıl yararlanabiliriz diyenler için kısaca derledik.

. ‘Passeport Talent’ (yetenek pasaportu) olarakta bilinen Fransız Teknoloji Vizesi nedir?

Uluslararası teknoloji yeteneklerine Fransa girişimcilik ekosisteminin kapılarını açan, olağan prosedüre nazaran oldukça basite indirgenmiş ve hızlı olan üç yeni prosedürü takip etmek sureti ile  startup kurucuları, teknoloji şirketlerinde çalışmak isteyenler ve yatırımcılar için;

. 4 yıl geçerli olan (yenilenebilir)
. Ek olarak çalışma izni almayı      gerektirmeyen,
. Startup kurucuları, çalışanları ve yatırımcıların aile fertlerininde yararlanabileceği                          (Aile fertlerinden kasıt bilhassa eş ve çocuklardır. Eşler ayrıca çalışma izni almakla mükelleftir.)

oturum izni alma ve çalışma imkanı sunmaktadır.

.  Fransız teknoloji vizesi için başvuruda startup kurucuları, çalışanları ve yatırımcılardan oluşan her bir profil için izlenecek üç farklı prosedür bulunmaktadır.

STARTUP KURUCULARI İÇİN;
Eğer bir startupsanız ve girişiminizi Fransaya taşımak istiyorsanız teknoloji vizesi tam da size göre tek şart ise  kendinize Fransa da günden güne sayısı artan kuluçka merkezlerinden birini partner edinmek.

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNDE  ÇALIŞMAK İSTEYENLER İÇİN;
Yazılımcı, tasarımcı ve mühendisler başta olmak üzere bir çok meslek mensubu Fransada uygulanan ‘Pass French Teknoloji’ adlı programın bir parçası olarak hiper büyüme durumları gözetilmek sureti ile özel olarak seçilen teknoloji girişimi 70 şirketten birine katılarak Fransız teknoloji vizesi alma imkanı bulabilecektir.

YATIRIMCILAR İÇİN;
Fransız teknoloji vizesi almak isteyen yatırımcılar bakımından; Fransada bir risk sermayesi şirketi kurmak veya  mevcut bir risk sermayesi şirketine yatırımcı olarak katılmak yada girişimlere doğrudan melek yatırım yapmak sureti ile Fransız girişimcilik ekosistemine katkıda bulunmak şarttır.

Posted by Dilara Yeni

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimine devam etmekte olan Dilara, girişimcilik serüvenine 2015 yılında İsveç Gothenburg merkezli Rodin Media şirketinin Türkiye Koordinatörlüğünü yaparak başlamıştır. 2016 yılında Çavus&Coskunsu Hukuk bürosunda ve Gün&Partners Hukuk Firmasında staj yaparak birçok hukuk dalında deneyim kazanmış akabinde 2017 yılında StajımNet şirketinde kısa bir süre hukuk sorumlusu olarak görev almıştır. http://linkedin.com/in/dilara-yeni

One Comment

  1. İsmi güzelde alması çooook uzun süren bir süreç nerden bakılsa en az 4 Ay sürüyor. Bir hızlandıracak kabul alacaksın, proje yazacaksın, gelecekte polis merkezinden randevu alacaksın, 1.5 ay sonraya verir, gidersin evrak toplayıp verirsin 2 ay sürer. Anlayacağınız bürokratik süreç çok fazla. İsmi güzel ama 🙂

    Cevapla

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir