1- Drew Curtis: How I beat a patent troll  : Fark.com’un kurucusu Drew Curtis, “… haber bültenlerinin e-posta yoluyla oluşturulması ve dağıtımı için patenti bulunan bir şirketin kendisine nasıl dava açtığının hikâyesini anlatıyor. Yol boyunca, saçma patentlerin giderek artan hukuki sorunu hakkında bazı çılgın istatistikler paylaşıyor.

2-Lawrence Lessig: Laws that choke creativity : Lawrence Lessig, fikri mülkiyet yasasını ‘Creative Commons’ inovasyonuyla değiştirdi. Konuşmasında yaratıcılığı boğan yasalardan bahsediyor.

3-Edward Snowden: Here’s how we take back the Internet : Telepresence robotu tarafından görüntülenen Edward Snowden TED-2014’te gözetleme ve İnternet özgürlüğü hakkında konuşuyor. Veri sorumlusu,veri gizliliği hakkının tarafsızlık konusu olmadığını, ancak internetin hayatımızda oynadığı rolü ve onu koruyan yasaları temel bir yeniden düşünmeyi gerektirdiğini belirtti. Konuşmasında “Haklarınız önemli.” diyor ve ekliyor “Çünkü onlara ne zaman ihtiyacınız olacağını asla bilemezsiniz.”

4-Johanna Blakley: Lessons from fashion’s free culture:  Johanna Blakley konuşmasında moda endüstrisinde çok az telif hakkının korunduğundan, Ticari markaların korunduğundan fakat telif hakları ya da patent haklarının korunmadığından bahsediyor. Sahip olunan tek şeyin ticari marka kanunu olduğunu da ekliyor.

5-Malte Spitz: Your phone company is watching :

Bir süre önce Avrupa Birliğin’nin yayımladığı “Veri Yönetmeliği” ile ilgili dikkat çekici ve kesinlikle izlenmesi gereken bir konuşma. “Cep telefonu şirketiniz ne tür veri topluyor?” Malte Spitz, Almanya’daki operatörünün kendisi hakkında depolanan bilgileri paylaşmasını istediğinde çok endişeli olmadığını söylüyor ve devam ediyor …

6-Sandra Fisher-Martins: The right to understand : Tıbbi, yasal ve finansal belgeler okunması kolay olmalı, ancak çoğu zaman bunlar okunmuyor. Sandra Fisher Martins, aşırı derecede karmaşık dilin bizi ihtiyaç duyduğumuz bilgilerden nasıl ayırdığını ve bunu değiştirmek için üç adım olduğunu gösteriyor. (İngilizce altyazılı)

 

Posted by İlayda Döldöş

Herkesin 'başka' olduğuna inanıp hep 'en başka' olmak çabasındayım.

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir