Çin oyunun kurallarını değiştiriyor. Geçmiş yıllarda, yabancı girişimciler için Çin sermayesine ulaşmak neredeyse imkansızdı, artık kapılar açıldı. Yakın bir zamanda Çin Venture Capital firmaları, yabancı startup şirketleri ile görüşebileceklerini açıkladılar.

Daha önce Çinli yatırımcıların Amerika’daki satın alma ve birleşmelerinde yer alıp ve ayrıca bizzat Çin Halk Cumhuriyetinde iş hayatında yer aldığım için Asya iş dünyasının tüm yurt dışı yatırım kararlarını takip ediyorum. Elimden geldiğince bildiklerimi de sizlerle paylaşmaya çalışıyorum.

2019 yeni bir yıl ve düzen değişiyor.

Çin teknolojik ilerlemeye doğru ilerledikçe, inovasyon arayışına “devam” diyor. İnovasyon, yani yenilik; yaratması zor ve genellikle soyut bir amaçtır. Bu tür faaliyetler uygun bir ekosistem ve belirli uzmanlıklara sahip insanlar gerektirir. Örneğin, AI (Artificial Intelligence)  ve makine öğreniminde güçlü teknolojik becerilere sahip mühendisler ve veri bilimcileri ve liderlik becerilerine sahip startup kurucuları gereklidir. Çin bu kaynaklarda yetersiz kalırken şu anda kendisini Silikon Vadisi’nden geride tutan bu ekosistemi değiştirme kararı aldı. Çin’de bilinmeyen bir iş kültürünün, düşük şeffaflığın ve iyi anlaşılmamış düzenleyici bir ortamın mevcut olmasının Türk startup ve yabancı kurucuları ABD’ye yönlendirdiği bilinen bir gerçek. Ancak Çin pazarında piyasaya ürün süren startuplar için önemli avantajlar da var. Örneğin, Yüksek kullanıcı oranları ve Çinli tüketicilerin yeni ürün ve teknolojilere duydukları ilgi Amerika’da yok.

Çin Silikon Vadisine Rakip !

Sayılar bunu ispat eder niteliktedir. Crunchbase verilerine göre, Ekim 2018 itibariyle Çin’deki girişim yatırımları 93.8 milyar dolara ulaştı. ABD’de 91,6 dolar seviyesinde kaldı. Ayrıca bir startup için Çin’de “Unicorn” statüsüne ulaşmak için süre dört yıl süre gerekirken Amerika’da bu süre 7 yıl oluyor. Çin’de 109 Unicorn var ve toplam değerleri 535 milyar dolar. Amerika ‘daki toplam 127 Unicorn’un toplam değeri ise 478 milyar dolar ile Çin’in gerisinde kalmaktadır.

Ayrıca, Çin sermaye şirketi size Çin’de işinizin derinlemesine anlaşılmasını sağlamak için kendinizi piyasaya tam olarak yerleştirmenize yardımcı olacak 8 haftalık yoğun bir program veriyor ve bu programdan ücret almıyor. Üstelik, program süresince, Şangay’ın kalbinde yer alan ortak çalışma alanına da tam erişim veriyorlar.

Çin’den nasıl yatırım sermayesi alabilirsiniz ?

Çin pazarına girmek için gereken kaynakları doğru bir şekilde kullanmanızı ve bir iş planı oluşturmanızı destekleyecek bir Venture Capital şirketi ile bağlantı kurmanız iyi bir başlangıç olacaktır.

 

Posted by Emine Brownfox

Girişimci, Finansçı, Boş vaktinde bilanço okur. Keto diyet ve Chi Gong yapar. 5 kıtayı gezdi, Afrikada yatırıma karar kıldı.

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir