Daha önce girişimciler ve yatırımcıların Avrupa Birliği vatandaşlık veya kalıcı oturum izni başvurularını bu yazımızda incelemiştik. Şimdi ise serinin ikinci yazısı olan ve dünyanın geri kalan ülkelerine yapılacak olan vatandaşlık ve kalıcı oturum izni başvurularını inceleyelim. Serinin ilk yazısında olduğu gibi ikinci yazısında da ülke ülke yapacağımız incelemede ağırlığı güçlü pasaportları ve off-shore imkanları ile Karayip Ülkeleri oluşturuyor. Bunların yanında bir de henüz Avrupa Birliği üyesi olmayan ama ileride olması muhtemel Arnavutluk ve Karadağ yer almakta.

1. St Kitts & Nevis:

1984 yılında başlattığı bu program sayesinde Altın Vize programlarının mucidi olan ve Saint Kitts ve Nevis isminde iki küçük adacıktan oluşan bu “cennet yeni vatan”dan vatandaşlık alanlar, Schengen Bölgesi, Birleşik Krallık & İrlanda ve İsviçre dahil 139 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor. Bu ülkeye yapılacak vatandaşlık başvuruları ancak St. Kitts & Nevis hükümeti tarafından yetkilendirilmiş ajanslar vasıtasıyla yapılıyor. (Listesi burada.) Herhangi bir ziyaret şartı aranmayan programlarda başvurucunun 25 yaş altı çocukları, eşi ve 65 yaş üstü ebeveynleri de vatandaşlığa hak kazanabiliyor. Ülkede doğrudan vergilendirme uygulanmadığı için pek çok yatırımcı bu devletin vatandaşı olmayı tercih ediyor. St. Kitts and Nevis vatandaşları Commonwealth Ülkeleri (eski İngiliz sömürgeleri) ve diğer Karayip ülkelerinde ayrıcalıklı haklara sahip oluyor. Vatandaşlık başvuruları her şeyin yolunda gitmesi halinde 4-6 ay arasında tamamlanıyor. Bu vatandaşlığı kazanmak için iki farklı başvuru yolu mevcut:

  • Bağış yoluyla vatandaşlık kazanımı:

Başvurucular, Şeker Endüstrisi Çeşitlendirme Vakfı’na en az 250.000 USD değerinde geri ödemesiz bağış yapmak suretiyle bu programa dahil olabilmektedir. Bağış tutarı aile üyelerinin sayısına bağlı olarak artış gösterebilmektedir. Örneğin yatırımcı ailesinden 2 kişiyi daha bu programa dahil ederse 300.000 USD, 4 kişiyi daha dahil ederse 350.000 USD bağış yapması gerekmektedir.

  • Gayrimenkul yatırımı yoluyla vatandaşlık kazanımı:

Başvurucular, St. Kitts ve Nevis hükümeti tarafından onaylanmış gayrimenkul projelerinden birine 400,000 USD tutarında yatırım yapmaları halinde bu programa dahil olabilmektedir. Bu yolla vatandaşlık programına dahil olunması halinde 18 yaşından küçük çocuklar için 25,000 USD, 18-25 yaş aralığındaki başvuru sahibine ekonomik açıdan bağımlı ve öğrenci olan çocuklar ile 65 yaş üzeri ebeveynler için 50,000 USD daha eklenmelidir. Gayrımenkul 5 yıl boyunca satılamayacaktır.

Masraflar: Başvuruculardan inceleme ücreti olarak 7,500 USD, 16 yaş üzeri aile üyelerinden ise 4,000 USD alınmaktadır.

2. Antigua & Barbuda:

St. Kitts& Nevis’in deniz komşusu olan, bembeyaz kumsalları ve açık mavi denizi ile meşhur olan Antigua&Barbuda’nın vatandaşları, aynı komşusu gibi Schengen Bölgesi, Birleşik Krallık & İrlanda ve İsviçre’nin dahil olduğu 130 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor. Vatandaşlık başvurusunda bulunanların 5 yıl içerisinde toplamda 5 gün Antigua’da bulunması gerekmekte olup bu süre 5 yıl içerisinde istenildiği şekilde gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte, Antigua Vatandaşlık Yatırım Bölümü başvurucuları görüşmeye çağırabilmekte. Başvurusu kabul edilen yatırımcılar, pasaportunu elden alıp yemin ederek resmen vatandaşlık sıfatını kazanmakta. Bu ülkeye yapılacak başvurunun en büyük avantajı, başvurucunun eşini, 18 yaş altı çocuğunu (veya hala ailesinin desteğiyle tam zamanlı okumakta olan 18-26 yaş arası çocuklarını) ve 65 yaş üstü aile bireylerini de dahil edebilmesi. Bu ülke vatandaşı olmak isteyenler için hükumet 3 farklı seçenek sunmakta:

  • Ulusal Kalkınma Fonu’na bağışta bulunmak:

Bu yolu izleyecek başvurucuların Antigua hükümeti tarafından kamusal projelere, özel-kamu girişimlere ve vakıflara finansman sağlamak amacıyla kurulmuş kâr gözetmeyen Ulusal Kalkınma Fonu’na tek seferde başvuru başına en az 200.000 USD bağış yapmasını gerekmekte. Belirtelim ki bu fondan yapılan harcamalar parlamento ve uluslararası denetim kurumları tarafından sürekli denetlenmektedir.

  • Uygun gayrimenkul yatırımı yapmak:

Antigua’da vatandaşlık almaya hak kazanmak için seçilebilecek bir başka yol da hükümet tarafından onaylanmış bölgelerde minimum 400.000 USD değerinde bir gayrimenkul alımı yapmak. Bu bölgelerin 8’i Antigua’da, diğer 2’si Barbuda’da bulunmakta. Yine onaylanması halinde, bu başvurular 2 kişi olarak yapılabilmekte, başka bir deyişle kişi başı 200.000 USD maliyet yapılmakta.

  • İş yatırımı yapmak:

Bu yolla vatandaş olmak isteyen başvurucular için maliyet tek başına veya toplu başvuru yapılmasına göre değişmekte. Buna göre;

  • Onaylanmış bir iş kuruluşuna en az 1.500.000 USD değerinde bireysel yatırım yapan tek başvurucu, veya;
  • Onaylanmış bir iş kuruluşuna en az 5.000.000 USD değerinde bireysel yatırım yapan birden fazla başvurucu (kişi başı min. 400.000 USD)

vatandaşlık başvurusu yapmaya hak kazanmaktadır.

Bu yolla Antigua&Barbuda vatandaşlığı almak isteyen adaylar var olan veya yeni kurulacak bir iş kuruluşuna yapılması planlanan yatırımları için öncelikle Yatırım Kurumu’ndan izin almalı.

Masraflar: 

  • Başvurucu için 50.000 USD,
  • Eşi için 50.000 USD,
  • 2 çocuk sonrası her bir çocuk için
    • 0-11 yaş: 25.000 Amerikan Doları
    • 12-17 yaş: 25.000 Amerikan Doları
    • 18-25 yaş: 50.000 Amerikan Doları
  • Ebeveynler (65 yaş üstü): 50.000 Amerikan Doları

Posted by Barış Hocaoğlu

2011 yılında Kadir Has Anadolu Lisesi'nden mezun olarak Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin tam burslu lisans programına kayıt oldum. Öğrenciliğim esnasında Young Presidents Organization İstanbul Summit ve NBA Live Europe gibi etkinliklerde görev aldım, bir yandan da Üniversite bünyesinde çalıştım. 2013 yılında Özyeğin Hukuk Fakültesi'nin Öğrenci Temsilcisi olarak Öğrenci Birliği bünyesinde görev aldım. 2014 yılında Erasmus+ programı ile gittiğim Poznan Adam Mickiewicz Üniversitesi bünyesinde akademik çalışmalarda bulundum. 2016 yılının Ocak ayında mezun oldum ve yasal stajımın ardından İstanbul Barosu'na kayıtlı serbest avukat olarak çalışmaya devam etmekteyim. Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü'nde Avrupa Birliği Hukuku üzerine yüksek lisans yapmaktayım. 2018 yılı için Genç Liderler ve Girişimciler (JCI) Derneği Avrasya Şubesi'nin Yönetim Kurulu üyesi olarak seçildim ve bu görevi icra etmekteyim.

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir