Blockchainin hayatımızı pek çok yönden olumlu yönden etkileyecek bir teknoloji olduğuna artık kimsenin şüphesi kalmadı. Delaware Blockchain furyasına uyum sağlayan nadir yerlerden birisi olarak, belki de bir ilki başardı. Hâlâ Blockchain’e yeteri kadar hakim olmadığını düşünenler, Blockchain nedir? yazımıza bir göz atabilir.

Delaware Şirketler Hukuku alanında getirdiği pek çok yeniliğin ardından, şimdi de Blockchain teknolojisini kullanarak hisse kayıtlarını tutma imkanı getirdi. Güncel durumda, çoğunluk hissedarların hisselerini kuruluş esnasında belirliyorduk. Sonrasında “post-incorporation” aşamasında, hisseleri ayrı hisse senetlerine döküp onaylatıyorduk. Bunu yapmayanlar çok ciddi “franchise tax” ödemek zorunda kalıyor, başı belaya giriyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte, hisse miktarlarının blockchainle otomatik olarak sisteme kaydolacağı öngörülüyor. Böylelikle hisse transferleri, oylamalar da kolaylaşacak.

Blockchaine geçişle birlikte, kanunun buna ne kadar hazır olmadığının yansımaları da hızla karşımıza çıktı. Blockchain, Bitcoin gibi kavramların Delaware Kanunu’nda tanımlanması gerekecek. “Delaware Blockchain Initiative” bu konuda ümit vaat eden açıklamalar yapıyor. Yakında bu konuya dair 3 yasanın daha çıkacağını öngörüyoruz.

Posted by Erdem Mümtaz Hacıpaşaoğlu

Merhaba, Ben Mümtaz. Girişimciyim, veri koruma ve startup avukatlığı yapıyorum. Vircon Group'un hukuk ve uyumdan sorumlu ortağıyım. Vircon Veri Koruma ile veri sorumluları için farklı sektörlerde KVKK projeleri yapıyorum. Startup Hukuku'nun kurucularındanım.

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir