Blockchain, en kısa ifadesiyle şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık bir veri tabanıdır. Aracısız her kullanıcı ağa bağlanabilir, yeni işlemler gönderebilir, işlemleri doğrulayabilir ve yeni bloklar oluşturabilir. Her bir bilginin bloklar halinde, gelişmiş şifreleme algoritmalarıyla, birbirine bağlanarak kaydedildiği bu dağıtık veri tabanı, bizlere bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapabilme imkânı sağlıyor. Böylece işlemler direkt alıcı ile satıcı arasında güvenli bir şekilde gerçekleşiyor.

Tapscott Ceo’su ve “Blockchain Revolution” kitabının da yazarı Don Tapscott, bir cin gibi şişesinden kaçarak hayatımızın her alanına yerleşen teknolojinin ve tabi blockchain teknolojisinin, dünya ekonomisinde bir devrim yapma niteliğine sahip olduğuna vurgu yapıyor. Tapscott, “Bilgi mahremiyeti özgür bir toplumun temelidir,” sözleriyle, bu teknolojinin aynı zamanda benzersiz bir gizlilik koruması ve “gerçek güven için bir platform” sağlayacağına inanıyor.

Blockchain teknolojisi hangi alanlarda kullanılabilir?

Para birimleri aşırı şeffaf bir yapı sunar. Dünya üzerindeki toplam miktarı ve o anki ticari hacmi takip edebileceğimiz kadar şeffaftır. Gerçek anlamda eşler arası (peer to peer), işlemleri doğrulamak ve sonuçlandırmak için güçlü aracılara ihtiyacın olmadığı bir sistemdir. Teknoloji harikası bir kriptografiyle yaptığımız işlem sonucunda, elimizde gerçeğini kayıt alabilen bir veri tabanı varsa başka neleri kayıt alabileceğimizi bir düşünelim. Sadece kimin kime ödeme yaptığından ziyade yapısal her türlü bilgi kayıt altına alınabilir. Kimin kiminle evlendiğiden başlayarak, kimin hangi arazinin sahibi olduğuna kadar kayıt altına alınılabilir. Özellikle Edurne ve Mayel çiftinin blok zinciri üzerinden evlenmesi, dijitalleşmenin içselleştirilmesi ve blockchain üzerine yapılan konuşmalarda verilen en popüler örneklerden biri sayılabilir.

Tapscott’un blok zinciri teknolojisi ile ilgili verdiği örneklerden biri, özellikle teknolojiyle birlikte değişen ve dönüşen dünyada hukukun alanıyla ilgili de bizlere ipucu verir niteliktedir. Tapscott, bir endüstri düşünün diye başlıyor sözlerine. Blockchain sayesinde insanların ortaya çıkardıkları değerden kendilerine pay alabildikleri ve daha refah bir dünya oluşturarak o endüstri üzerinde yıkıcı bir etki yapma yolunda büyük potansiyele sahip olabilecekleri bir örnek anlatıyor bizlere. Mesela müzik endüstrisi, belki de blockchain, müzik platformu üzerinde müziğini yayınlayan bir sanatçı olarak diyeceğim ki “Müziğimi dinleyebilirsiniz, bedavadır. Filminizde mi kullanmak istiyorsunuz? Bu kadara mal olur ve bu şekilde çalışır. Filme koyarsanız akıllı kontrat bana ödeme yapar. Veya zil sesi olarak kullanmaya ne dersiniz? Onun akıllı kontratı da burada.”

Bankacılık sektörü için blockchain niçin önemlidir?

İşlemlerin karşılıklı iki taraf arasında gerçekleşmesi ve aracıya ihtiyaç duyulmaması blok zinciri teknolojisinin en önemli fırsatlarından biri olurken, aynı zamanda bu durum bankalar gibi geleneksel finans kurumları için de tehditkar bir nitelik taşıyor gibi görünse de, bankaların da önemli miktarlarda işlem ücreti ödediğini unutmamalıyız. Bu bağlamda blok zinciri teknolojisinin, bankaların da 2022 yılına kadar 20 milyar dolar civarında tasarruf sağlamasına imkân vereceği tahmin ediliyor. McKinsey gibi dünyanın en büyük danışmanlık firmaları ve birçok banka blockchain girişimleri başlatmaktadır. Aynı zamanda Google, IBM ve Microsoft gibi dev isimler de blockchain projelerini geliştirmektedir.

Blockchain ve refah

Bitcoin madenciliği ve ticaretinin en yoğun gerçekleştiği ülke olan Çin’de dijital para ve fintech konusunda pek çok adım atılıyor. Mevcut haliyle finansal teknolojilerin benimsenmesi açısından dünyada lider olarak öne çıkan Çin, yeni beş yıllık kalkınma planında blockchain gibi yeni nesil teknolojilere odaklanacağının sinyalini verdi. Hükümetin 13. Beş Yıllık Kalkınma Planı olarak duyurduğu ve 2016-2020 yılları arasında atılacak adımların şekillendirildiği planda, Çin, bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerden faydalanarak ekonomik kalkınmayı hızlandırmayı ve refah seviyesini artırmayı hedefliyor.

Blockchain ve  teknolojisinin refah ile ilişiğini anlamak adına Don Tapscott’un Ted konuşmasını izlemek, yıkıcı ve bir o kadar da yapıcı etkisiyle geleceğin blockchain’ini daha iyi özümsememizi sağlayacaktır.

Posted by Zülal Metin

One Comment

  1. Blockchain Nedir adlı yazınız sayesinde birçok bilgi edinmiş oldum. Güzel yazı. Teşekkürler.

    Cevapla

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir