Her startup (girişim) ilk finansman arayışında reddedilme korkusu yaşar veya yaşamıştır. ‘Daha çok erken, sonra gel!’ cümlesi eminim erken dönem girişimcilerin sık duydukları veya duymaktan korktukları sözlerdendir.

Korkunun ecele faydası yok. Bu yazımda, erken dönem girişimcilerin çekirdek sermaye görüşmelerine hazırlanmaları için neler yapmaları gerektiğini anlatmaya çalışacağım.

En önemlisi girişimci olarak öncelikle kendi fikrinizin ve varsa ürününüzün müşteri/kullanıcı çekim gücü değerlerinizi (business traction metrics) ölçümlemeniz gereklidir. Ölçemezseniz takip edemez ve geliştiremezsiniz. Üstelik bu ölçüm sayesinde, ne zaman yatırımcıya başvurmak için hazır olduğunuzu da anlayabilirsiniz.

Fikrinizin müşteri çekim gücünü yaratmak için ilk aşamada bir aksiyon listesi hazırladım. Aşağıda sıralayacağım hamleler ile firmanızı çekirdek yatırıma hazır hale getireceksiniz. Ürününüzün bilinirliğinin artması ile birlikte talep edilmesini sağlayacak ve pazarda fırsatlarınızı kendiniz yaratacaksınız.

Pasif, bekleyen yaklaşımlar yerine interaktif hatta proaktif yaklaşımların kullanıldığı günümüzde müşteri sizi değil sizin gidip müşterinizi bulmanız bu başarının temel direğini oluşturuyor.

Çekirdek Sermaye alma şansınızı arttırmak için yapmanız gerekenler;

1-    İlk müşteri deneyimlerini ölçümleyiniz.

Erken aşama olduğunuz için işinizin ölçümlenecek bir değeri oluşmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Web sayfanızın ve blog sayfanızın ziyaret sayısı ve sosyal medya hesabınızdaki tüm hareketlerin ilk günden istatistiğini tutup artan trendi gösteriniz. Ölçümlediğiniz her değere yeni bir hedef değer atayacak ve zamanla da işin doğası gereği o değeri artıracaksınız. Potansiyel müşteri rakamını buradan alıp gelecek gelir hesabı için kullanabilirsiniz.

2-     Tanıtım faaliyetleri

Sektöre yakın kişiler, medya ve youtuber gibi sosyal medyada etkin kişilerle (influencer) yakın iletişime geçip işinizi tanıtmalarını sağlayınız.

3-     Bilinen ve güvenilen bir kişiyi fikirleri için şirketinize bilirkişi olarak ya da ortak olarak alınız.

Hayal edin mesela, sadece Bill Gates’in, sizin yepyeni şirketinizin yönetim kurulu bağımsız üyesi olmasıyla sizlere kim bilir hangi sermaye şirketlerinin kapıları açılacaktır.

4- İş modelinizde ve bütçe planlamanızda her bir değere yer verin.

İlk günden profesyonelce hazırlanmış bir iş modeli ve tabloları elinizde olsun.Bu tablolarda birden çok satış fiyatı ve satış modeli ile senaryolar oluşturup ayrı ayrı bütçelerini de yansıtın. Böylece alınacak her kararın uzun dönem etkisini görürsünüz.

5-     Müşteri ilgisini ölçümleyecek anketler ve görüşmeler hazırlayın

Mümkünse ilgili olduğunuz sektördeki potansiyel müşteri kitlesine yönelik hazırlanacak yüz yüze ya da yazılı anket ve/veya görüşmeler yapın. Bu sayede müşterilerinizin beklentilerini anlayabilirsiniz.

6-     Müşteri Kazanımı yanında asla Müşteri elde tutma faaliyetlerini sonraki dönemlere bırakmayın.

Erken aşamada müşteri çekmek için uğraşıp sonraki dönemde müşteri elde tutmayı düşünmeyin, pazarda rakipleriniz sürekli alternatifler sunacak. Sizin geleceğinizin müşteri mutluluğuna bağlı olduğunu unutmayın, kazandığınız müşteriyi daima elde tutmak için çaba gösterin.

7-     Fuar ve şovlara katılıp fikrinizi ve ürününüzü ilk aşamada da olsa paylaşmaktan korkmayın.

 

 

Posted by Emine Brownfox

Girişimci, Finansçı, Boş vaktinde bilanço okur. Keto diyet ve Chi Gong yapar. 5 kıtayı gezdi, Afrikada yatırıma karar kıldı.

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir