Hepimiz internet üzerinden mal veya hizmet alımı yapmışızdır. Özelikle ödeme bilgilerini girerken aklımıza hep satın aldığımız bu sitelerin güvenilir olup olmadığı sorusu gelir. Aslında bu sitelerde yer alan hukuki metinleri inceleyerek kafamızda ki bir kısım soruların cevaplarını bulabiliriz, böylece hangi e-ticaret sitesinin güvenilir olup olmadığına karar verebiliriz.

B2C e-ticaret sitelerinde bulunması gereken zorunlu hukuki metinler Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da yer almaktadır. Bu hukuki metinlerin ayrıntıları ise Mesafeli Satış Sözleşmesi Yönetmeliği’ nde yer almaktadır.

Bu yönetmeliğe göre e-ticaret sitesinde bulunması gereken metinler;

  • Ön Bilgilendirme Formu
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi

Ön Bilgilendirme Formu: Mesafeli Satış Sözleşmesi kabul edilmesinden ve satış işleminin tamamlanmasından önce satıcı tarafından alıcıya gönderilmesi gereken formdur. Bu formun içinde satıcının detaylı iletişim bilgisi, satışa konu mal ya da hizmetin temel nitelikleri, satış fiyatı, teslim masrafları, varsa vade taksit bilgileri, cayma hakkı ve şartları gibi temel bilgiler yer alır. Yani tüketici satın alma işlemini yapmadan önce satışa dair tüm işlemleri bu form ile detaylı öğrenir.

Ön Bilgilendirme Formunun tüketici tarafından onaylanması yetmez, tüketicinin erişebilmesi için 3 yıl boyunca saklanması gerekir.

Mesafeli Satış Sözleşmesi: Ön Bilgilendirme Formunun tüketici tarafından onaylanmasından sonra daha detaylı ve mevzuata uygun olarak hazırlanmış olan bu sözleşmenin de tüketici tarafından onaylanması gerekir. Bu metinde Ön Bilgilendirme Formu gibi 3 yıl boyunca saklanmalıdır.

Mesafeli Satış Sözleşmesinde satıcı yerine getireceği taahhütleri belirtir. Bu sözleşme hükümlerinin her alıcı tarafından onaylanması gerekir. Bu sözleşmenin onaylanması ile alıcı ve satıcı arasında hukuki bağ kurulur. Bu sözleşmede de tıpkı formda ki gibi satılan ürün veya hizmetin ayrıntıları, satış fiyatı, cayma hakkı gibi satışa ilişkin tüm hususların eksiksiz belirtilmesi gerekir.

Mesafeli Satış Sözleşmesi Yönetmeliği’ nin dışında kullanılması gereken diğer metinler ise;

  • Üyelik Sözleşmesi
  • Kullanım Koşulları
  • Gizlilik Politikası
  • Site İşletmecisinin İletişim Bilgileri

Üyelik Sözleşmesi      :

Üyelik gerektiren B2C e-ticaret sitelerinde kullanıcıların üye olurken kabul etmesi gereken ve kullanıcının üye olarak hak ve sorumluluklarını belirleyen sözleşmedir. Bu sözleşmenin tüketiciler tarafından onaylanması halinde tarafların birbirine karşı sorumlulukları başlar ve herhangi bir uyuşmazlık halinde bu sözleşme göz önünde bulundurulur.

Kullanım Koşulları   : Site kullanıcısının kullanım sırasında uyması gereken koşulları belirtir. Üyelik sistemi ile çalışmayan sitelerde de bulunması tavsiye edilir, çünkü kullanıcı siteye girdiğinden itibaren bu koşullara tabidir.

Gizlilik Politikası/Sözleşmesi: Özellikle kişisel bilgilerin korunması ve bu bilgilerin nasıl kullanılacağı hakkında detaylı bilgi vermektedir. E-ticaret sitelerinin ana sayfasında yer almasında yarar vardır. Bu metnin Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun ve Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun düzenlenmesi gerekmektedir.

Aynı zamanda bazı site işletmecileri tarafından Çerez Politikası için ayrı bir metin hazırlanmaz Gizlilik Politikası’nın içerisinde yer verilir.

Site İşletmecisi İletişim Bilgileri: Bu metin e-ticaret sitesinin güvenirliğini ölçmek için en önemli husustur. İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun  ve ilgili yönetmelikler uyarınca, site işletmecisi tarafından tüzel kişi ise ticari unvanı, gerçek kişi ise adı soyadı, adres, telefon, e-posta bilgileri, ticaret sicili ya da vergi numarası, sorumlu kişilerin adı ve soyadı bulunması gerekmektedir.

Bu bilgilerin bulunması tüketici tarafından site işletmecisine ulaşmak için önemlidir, aksi halde doğrudan yasal yollara başvurmaktan başka çare kalmaz.

Posted by Yaprak Sürmeli

Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Yaprak SÜRMELİ aynı zaman da 'melek' girişimcidir. Bu alanda bir çok eğitim ve sertifika programına katılmış, Türkiye, Japonya, Amerika ve 25 Avrupa ülkesinde patentine sahip olduğu ,ulusal ve uluslararası bir çok başarı ve ödül kazanmış olan PEGGYMATİC adlı teknolojik ürün buluşuna sahiptir.

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir