3D Secure Nedir?

3D Güvenli Ödeme yani 3D Secure, web siteleri üzerinden kredi/banka kartı aracılığıyla çevrimiçi alışveriş (online shopping) yapmak isteyen kart sahibinin kart güvenliğini sağlamak amacıyla bankaların firmalar ile yapmış olduğu ortak çalışmadır. 3D Secure ile yapılan ödemelerde banka ve kullanıcı ekranında banka tarafından sunulan özel bir 3D işlem ekranı açılır ve alışverişi gerçekleştiren kart sahibinin tanımlamış olduğu cep telefonuna onay kodu SMS şeklinde gelmekte ve kart sahibinin özel bilgileri de talep edilebilmektedir.

Bilginiz dışında gelişen 3D Secure işlemlerine karşı ne yapabilirsiniz?

3D Secure işlemleri muhakkak ki, mevcut kart bilgileriniz için bir koruma sağlar. Harici olarak, adınıza 3D Secure şifrenizi yalnızca siz bildiğiniz için sizin adınıza herhangi bir kişi kartınızla alışveriş gerçekleştiremez. Acaba cidden böyle mi? Gelişmiş olan teknoloji insan hayatını daha da korunaklı ve kolay hale getirmeyi amaçlarken tehlikeli insanlar için de adeta bir ekmek kapısı haline gelmiş durumda. 3D Secure işlemlerinde bizi mağdur etme potansiyeline sahip art niyetli insanların önüne nasıl geçebiliriz veya onların dolandırıcılık (fraud) işlemlerini nasıl etkisiz kılabiliriz?
           
            Bilginiz dışında gerçekleştirilen 3D Secure işlemlerinde böylesi bir durumu fark etmeniz esnasında direkt olarak bankanıza telefon bankacılığı üzerinden ya da bankanızın genel müdürlüğüne yazılı bir bildirimde bulunmanız önemli olacaktır. Zira, kart sahibi olmanız sebebiyle rızanız dışında gerçekleştirilen işlemler açısından sorumluluk sizde olup, farkında olunan ilk andan itibaren bankanıza bunu bildirmek zorundasınız. Sürecin devamında ise bankanızdan gelecek yanıta göre buradan olumlu/olumsuz ayrımlara gidecek olursak;
                        1)  Bankanız, sorumluluğu kabul ederek sizin dolandırıcılık mağduru olduğunuzu tespit ile paranızı size iade edebilir. Böylesi bir durumda ortada problem kalmamış olacaktır.
                        2) Bankanız, işleminizin, 3D Secure ile gerçekleştirildiğini öne sürerek yapılan ödeme işleminin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmiş olduğunu söyleyecektir. Böylelikle sorumluluğu kabul etmemekle kalmayıp söz konusu işlem için kayıtlı olan borcunuzun ödenmesi için ihtar gönderebilir.

Türk Ceza Kanunu’ndaki Yeri Nedir?

            Türk Ceza Kanunu’nda suçun daha az ya da fazla cezayı gerektiren hallerden kanun hükmünde bahsi geçen herhangi bir metod ile işlenmesi durumunu değerlendirecek olursak, TCK’nin dolandırıcılık suçunun nitelikli hallerinin düzenlendiği1 158. Maddesinin f’de belirtildiği üzere probleme konu olan suç, bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle, denilelerek bu şekilde belirtilmiştir.

Dolayısıyla yukarıda anlattığımız mağduriyetin gündeme gelmesine sebep olan suçun aynı zamanda nitelikli halini de oluşturur. Konunun hem hukuk davaları açısından hem de ceza davaları açısından ayrı ayrı hassasiyet taşıması sebebiyle olası bir durumda teknik bilgi, hukuki inceleme ve geniş içtihat araştırması da gerektirdiği için uzman insanlardan yardım almanızı tavsiye ederiz.

1 : https://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5237.html

Posted by Beratcan Özdemir

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir