Girişimciler ve tüm girişimci ruhunu taşıyanlar hem kendi özel hayatları hem de iş hayatlarında yürürlerken nereye doğru gideceklerini belirlemezler ise yani bir hedefleri olmazsa, kendilerini bilinmez bir yolda ya da çıkmazda bulabilirler.
Hedef aslında her yeni gün doğarken hayatımızın pusulasıdır.
Bu kadar önemli ise hedefimiz, hedeflerimiz nasıl belirlenir ve yenilenir?
Öncelikle hedef ulaşılmaz, ölçülemez, belirsiz, zaman belirtilmeden ve bizimle alakasız olursa o hedef baştan hatalı belirlendiği için ulaşılamaz bir hedef olur ve hayalkırıklığı olarak hayatımızda yer alır.
Küçük bir çocuk uçmak ister ve uçmayı hedef koyarsa koltuk altlarından ancak bir gün kanatların büyümesini beklemekten başka bir sansı yoktur. Hayalkırıklığı olarak anılarında belirsiz, zamansız, alakasız bir hedef değil sadece bir hayal olarak kalır.
Oysa, çocuğun ‘uçmak’ hedefi için ulaşılabilir bir tanımlama yapılarak yol haritası belirlenebilir.
Nasıl hedef belirlenir?
Hedefi tanımlarken, önce şartları öğrenmek gereklidir. Herhangi bir havacılık okuluna kayıt şartı öncelikle lise mezuniyeti gerektirir. Öyleyse zamanlama olarak lise sonrası başvurulacaktır. Sonra, sivil mi yoksa askeri havacılık okuluna mı gidilecek ve uçak mı helikopter mi kullanacak karar verilmelidir. Ayrıca uluslarası uçuş lisanı gerekliliği olarak mutlak ingilizce yabancı dili yeterli derecede bilmesi gerekir. Öyleyse yol haritasında yabancı dili öğrenme hedefe erişmek için gerekli bir basamak olarak eklenmelidir. Ayrıca duyu organlarının sağlam olup, koordinasyon, konsantrasyon ve algılama ve hafıza gibi fiziki yeteneklerinin de olması gerekldir. Disleksi problemi olan bir çocuğa uçmak hedefine ulaşması için öncelikle tedavisini tamamlaması gerektiği söylenmeli ve bu hedefe ulaşırken yol haritasına eklenecek ek bir zaman ve çaba hesaba katılmalıdır. Örneği daha fazla detaylandırmak ve küçük aşamalara bölmek mümkün.
Startup’ınızda da bu şekilde belirlenmiş hedefiniz size yön verecektir.
Hedef aslında bir yolculuktur. Birçok durakları vardır. Bu duraklarda bazen yolu tamamen bile değiştirmeniz gerekebilir. Eğer yolda kaza varsa nasıl alternatif yollar arıyor, ana yolda saatlerce beklemek yerine, köy yollarında sora sora bir süre gitmeyi, tarlalar arasında kaybolmayı göze alıyorsak, işimiz için de gerekli bir aşama uzayacak ise yön değiştirmeyi bilmemiz gerekir.
Vazgeçmeniz gerekmez hedeften, sadece yön veya yer değiştirmeniz yeterlidir.
Her krizde ayakta kalan firmaların kararlarına bakarsanız bunlardan birçok ders alınabilir.
Bu dönemlerde krizi atlatan firmaların çoğunlukla karlılık hedeflerini askıya alıp, onun yerine hedef revizyonuna gidip, kriz süresi sonuna kadar sadece nakit akımında başabaş noktası hedefleyerek ayakta kaldığını gözlemliyoruz.
Bir süreliğine yokuşta süratini düşüren araç gibi hız hedefi revize edilerek, firma için karlılık hedefi revize edilerek nakit ve ödemeler dengesi hedeflenerek hem müşteri hem de çalışan kaybı önlenir.
Yeni girişiminizde bir süre çalışmalara ara vermek bile gündeme gelse burada süreyi ölçülebilir bir zaman kavramı ile tanımlayacak ve tekrar hedeflenen başlama tarihi belirlemeniz gereklidir.