STARTUP’INIZI KURMAYA KARAR VERENLER OLARAK AKLINIZDA 2 SORU İŞARETİ OLABİLİR ;

1-)ADİ ORTAKLIK NEDİR ? 2-)ADİ ORTAKLIK KURARSAK NE FAYDASINI GÖRÜRÜZ ?

 [dropcap]Ö[/dropcap]ncelikle Startup kurmaya hazırlanan ve bu konuda çalışmalar yapan herkese başarılar diliyor, her şeyin gönüllerince olmasını temenni ediyorum. İyi dileklerimi sunduktan sonra artık işimizle alakalı konuşmaya başlayabiliriz. Startup kurmak için başlangıçta daha kolay kurulan ortak tipi Türk Borçlar Kanunumuzda adi ortaklık ismiyle anılır.

Adi ortaklık, iki ya da daha fazla girişimcinin emeklerini ve mallarını sermaye olarak birleştirerek meydana getirdiği ortaklık tipidir. Aslında bu sermaye konusu biraz derinlemesine girilmesi gerekir fakat bu sıkıcı bilgilerle sizleri yormak istemiyorum. Sadece önemli olarak gördüğüm husus sermaye konusunda şudur ki; ortaklardan birisi sermaye olarak bir gayrimenkulünü ortaklık sözleşmesine konu ederse bu durumda Medeni Kanunumuzda taşınmaz devrinin resmi şekil şartına bağlı olmasından dolayı adi ortaklık sözleşmesi de resmi şekil şartına tabi olmalıdır. Şunu unutmadan söyleyeyim, adi ortaklık sözleşmesi şekil şartına kural olarak bağlı değildir. Şekil şartından kastettiğim ise somut olay bakımından sözleşmenin tapuda yapılması gerekliği.

Adi ortaklık ilişkisinde bir tüzel kişilik yer almaz. Bunun anlamı şudur; ortaklığın borçlarından dolayı tüm ortaklar kişisel malvarlıklarıyla sınırsız olarak sorumludurlar. Bu bir dezavantaj olarak gözükebilir fakat olay tamamen adi ortaklığın bir tüzel kişiliği olmamasından dolayı kaynaklanmaktadır. Bu bardağın boş tarafı olarak değerlendirilirse dolu tarafından baktığımızda, önümüzde bir tüzel kişilik olmadığı için isminiz direkt olarak ticari hayatta aktif biçimde kullanılacaktır. İsim yapıp güzel bir çevre kazanmak için isminizin ön planda olması bardağımızın dolu tarafıdır.

Adi ortaklıkta sorularımız çerçevesinde değinmemiz gereken noktalardan biri de ortaklığın yönetimidir. Kural olarak tüm ortaklar ortaklığı yönetim hakkına sahiptir. Eğer istenirse ortaklardan birisi veya üçüncü bir kişi sözleşmeyle veya ortaklık kararıyla yönetici olabilir. Aklınızdaki soru işaretlerini görür gibiyim; şimdi biz birine yönetim yetkisini bırakırsak ben ne yapacağım burada? Bunun cevabını da hemen veriyorum; her bir ortak yönetim yetkisi olamasa dahi ortaklığın işleyişi hakkında bilgi alma, defter kayıtlarını inceleme, bu defterlerden özet çıkarma ve mali durum hakkında bilgi alma hakkına evleviyetle sahiptir.

Şimdi en can alıcı noktaya gelmiş bulunuyoruz. Yeni bir girişimcilik faaliyeti çerçevesinde adi ortaklık kuran değerli arkadaşlarımızın elde ettikleri kazancı paylaşma noktasında kritik bilgiler bulunmaktadır. Kural olarak tüm ortaklar borçlardan dolayı sınırsız sorumlu olduklarını yukarıda belirtmiştim. Elde edilen kazanç noktasında ise ortak sayısınca kazanç eşit şekilde bölüştürülür. Bu işlemi yönetici olarak atanan kişi yapar. Yönetici atanmamış ise her ortak ortaklığın yönetici konumunda olduğu için kazanç bölüştürülmesi yapılır. Şunu söylemek istiyorum ki, aslan payı alma durumu mümkün değildir.

Startup kurmaya hazırlanan arkadaşlarımızın akıllarında bir nebzede olsa bir fikir edindirebilmek için bu yazıyı burada paylaşıyorum. Bunu bir yazı dizisine çevirme niyetindeyim.

[pullquote]Hayallerimizin peşinden sonuna kadar gidelim ve vazgeçmeyelim, yapamadığımız zaman değil vazgeçtiğimiz zaman gerçekten kaybetmiş olacağız.[/pullquote]

Posted by Ahmet Çobanoğlu

Ülkeme faydalı bir hukukçu olmak için çıktığım bu yolda , belirlediğim hedeflere ulaşabilmek için kendi karinelerim var. Startup hukuku eşsiz bir çalışma ortamı bulacağım alan olarak önüme çıkmış bulundu ve bu alanda siz değerli sitemizi ziyaret eden misafirlerimize hizmet verme olanağım olmasından dolayı çok memnunum.Yazılarımın kafalardaki soru işaretlerini yok etmesi dileğiyle..

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir