Okuyacağınız yazı Genvid Technologies şirketinin kurucusu Jacob Novak’ın espor startupları hakkında tecrübelerini ve tavsiyelerini aktardığı bir yazı olacak. Bu püf noktaların teknoloji ve eğlence alanındaki her startup için önemli olduğunu düşünüyorum. İçerikteki değişkenler ile oynayarak bunu kendi startupınıza uygulamanız oldukça mümkün.
2016 yılında Genvid Technologies adlı şirketi kuran Jacob; espor yayınları yapan uygulamalar ve araçlar üretiyor. Geçmiş yazılarımda bahsettiğim gibi espor gelirlerinin büyük bir bölümünü yayınlar, sponsorluklar, reklamlar oluşturuyor. Reklamların ve sponsorluk anlaşmalarının insanlara ulaşmasını ve başarılı olmasını sağlayan en önemli kısım olan yayıncılık sektöründe teknoloji geliştiren bir şirketin CEO’su sizce nelere önem verdi? Dilerseniz hemen başlayalım.
Karar Mekanizması
Bu arkadaş Genvid’i kurarken öncelikle piyasa incelemesi yapmış ve o an elinde olan olanaklar ile en verimli şekilde nasıl başlayacağın düşünmüş. 2016 yılının bahar aylarında şirketini kurduğunda VR (sanal gerçeklik) alanı çok büyükmüş. İlgi çeken bir diğer alan ise espormuş. Özellikle de Twitch ve Youtube gibi sitelerde yapılan profesyonel yayınlar. Tüketicinin ilgisi bakımından bulut teknolojisi espor alanına çok girmemişti fakat Jacob Bey’in en deneyimli olduğu alan bulut teknolojisiydi. VR büyük olsa da HMD (head mounted display) pazarının gelişmesi için biraz süre gerektiğini fark etmişler. Aynı şekilde 5G’nin gecikme problemleri ile uğraşmak istememişler.
Yayıncılar ve şirketlerin espor yayımlarına aç olduğunu görmüşler ve bu konuya eğilmişler. Teknik bilgi ve bağlantılarını kullanarak hem oyun şirketleri hem de oyun geliştiricileri için etkileyici bir teknoloji geliştirmek istemişler. Çevrenin önemine dikkat çeken J. Novak, teknolojiniz ne kadar muhteşem olursa olsun ekosistemdeki çevreniz olmadan hiçbir öneminin olmadığını vurgulamış. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir nokta hitap edilen kitlenin risklerini ve masraflarını hesaba katmadan yapılan her türlü girişimin eninde sonunda bir sorun ile karşılacağını söylüyor. Özellikle kendi şirketi gibi B2B olan şirketler bakımından. Ayrıca espor endüstrisinde çevre inanılmaz bir faktör. Ülkemizde de çevresini ve ticaret ağındaki gücünü kullanarak sponsorluk anlaşmalarına ve reklamlara yeni bir soluk getiren ve espor topluluğunun gelişimine hız katan 2-3 takım sahibinden söz edebiliriz.
Sektörel İhtiyaçlar
Bir diğer önemli nokta da girdiğiniz sektördeki ihtiyaçları sıralamak. Bu ihtiyaçları artıları ve eksileri ile beraber etraflıca düşünüp tartmak sizi zaman, emek ve para kaybından kurtaracaktır diyor Jacob Bey. Her şeyden azar azar yapmak yerine talebin ve yeteneklerinizin uyduğu bir konuya yoğunlaşmak başarının sırrı diyebiliriz. Mesela Jacob’un şirketi VR ve 360 Video teknolojilerinde talebin yoğun olduğunu ancak hali hazırda bunları üreten şirketlerin çok olmasından dolayı bu yöne gitmediklerini belirtiyor. Ayrıca hedef kitlenin de önemine değinen Jacob hem alt seviye hem üst seviye kullanıcıların güven ile kullabileceği bir teknoloji geliştirmek istemiş. Tabi bu bahsettiğimiz her şey için gerekli bir eleman var. Para!
Yatırımcıları Yönetmek
Bağış topladıkları süre zarfı içinde bağış yapan şirketler ve yatırımcıların onları zorladıkları şeylere değil kendi analizlerine güvenen ve ihtiyaçları düzgün okuyan Jacob ve ekibi B2B ve B2C seçeneklerini masaya yatırdıktan sonra şirketleri ve bulundukları durum açısından B2B üzerinde karar kılmışlar. Bu karardan sonra istemedikleri doğrultuda onları zorlayan ve yönlendirmeye çalışan firmaların ve yatırımcıların ilişkisini kesip yollarına anlaşabildikleri insanlar ile devam etmeyi seçmişler.
Bu aşamadan sonra teknolojiyi geliştiren ve bir çok yayıncı kuruluş ile irtibata geçen şirket büyüdükleri ortamda Twitch, Youtube, Facebook gibi kuruluşların giderek daha interaktif bir eğlence sektörü yaratmasının rüzgarını arkasına almış ve hedef kitlesini seçerken uyguladığı gibi bir çok oyun ve yapımcı platformuna yönelik teknoloji geliştirmiş. Hedefledikleri alanı geniş tutup, geliştirdikleri teknolojiyi kusursuz bir biçimde sunmak üzerine yoğunlaşmış. Sadece bilgisayarı değil telefonları ve konsolları da göz önünde bulundurmuş.
Takım ve Teknoloji
Bütün bunları gerçekleştirirken kendisi ile aynı sayfada bulunan ortaklar ile çalışmasının çalışmalara ve şirketin hızına ne kadar etki ettiğini belirtiyor Jacob. En büyük yatırımcılarını da tıpkı ortakları gibi onunla aynı sayfada olan ve güvendiği şirketlerden seçmiş. (Genvid 11 Eylül 2017’de 2.5 milyon dolarlık bir anlaşma yaptı.)
En çok fark yaratabileceğiniz alana yönelin ve yatırımcıları ikna etmekten çok kendi market anlayışınıza uygun ve amaçlarınıza saygı duyan şirketleri çekmek için bu yarattığınız farkı ve mükemmele yakınlaştırdığınız teknolojinizi kullanın diye ekliyor tavsiyelerine Genvid CEO’su.
Öncelik Sırası
Başlangıçta taleplerin yığılması ve market ağınızın gelişmesi esnasında yapacağınız her yazılım teslimatı çok önemlidir. Teknik ekibin (herhangi bir startup için çalışanlar) hatalardan ve geri dönüşlerden maksimum dersi alarak devam etmesi ve şirket içi iletişimin her zaman yüksek seviyede kalması bu teslimatların kalitesini ve verilen hizmetin büyümesini sağlamış.
Bir diğer öncelik sırasını da önlerine çıkan fırsatları değerlendirirken yapmışlar. Yine çalıştıkları alanın, ellerindeki teknolojinin ve hedef kitlenin önemini vurgularken bir yandan da kısa vadeli işlerin şirkete güç vereceği ve hırsı arttıracağına inanarak küçük işlere bile tam kapasite cevap verip motivasyonu her zaman yüksek tutmuşlar. Zaman çizelgesi, yol haritası, günlük, haftalık ve aylık raporlar ve hedefler bu motivasyonu yüksek tutma konusunda verebileceği yegane tavsiyelermiş.
Espor çok heyecan verici, hızlı gelişen bir alan. Bu alanın -özellikle bu günlerde- içinde bulunan elemanları da yanında sürükleyerek inanılmaz gelişmesi insanların bu alanı profesyonel iş fırsatı olarak değerlendirmelerine neden oluyor. Yayıncılar, içerik üreticileri, takımlar, oyuncular, sponsor markalar ve aklınıza bile gelmeyen bir sürü işi içeren bu sektör her geçen gün gelişmeye ve yeni yeni ihtiyaçlar doğurmaya devam edecek.