İnsanın ve paranın olduğu her alanın düzenlenmesi, güvenli hale gelmesi ve haksızlıkların minimuma indirgenmesi için uygulanabilecek en iyi çözüm hukukun varlığı. Birçok gencin hayatını kazandığı, birçok girişimcinin ve şirketin büyük paralara sahip olduğu bu sektör ne yazık ki sorunları da beraberinde getiriyor. E-Spor Hukuku da bunun ayrılmaz bir parçası.

Çözümleri ve hukuki boyutu düşünebilmek için öncelikle sorunu anlamamız gerekiyor. Bu sorunların da farklı açılardan incelenmesi, ihtiyaçlar konusunda daha net bir görüşe sahip olmamızı sağlayacak. Örneğin oyuncu sözleşmelerine ve maaşlarına oyuncu, takım sahipleri ve yatırımcılar açısından bakmak çok daha faydalı olacaktır.

Hemen oyunculara göz atmadan, sorunlara girmeden ve kafaları çok fazla karıştırmadan dünyadaki e-spor ve oyun endüstrisi gelirlerine bakmak bu sektörün ne kadar büyüdüğünü anlamamıza yardımcı olacak. Çok fazla bilimsel konulara girmeden, teknik konuşmadan, çok basit tablolar ile açıklayacağım.

Tabi ki bu grafiklerde görmüş olduğunuz rakamlar bir sürekli büyüme hareketinin eseri. Yani düzenli ya da düzensiz, bir büyüme söz konusu olmadığında beraberinde yatırımlarda azalma, sponsorluklarda kayıp ve ödüllerde düşme görülebilir. Sektörün ve içinde bulunan aktörlerin sürekliliği ve güvenliği için işin hukuk boyutunun şart olduğu bir gerçek. Amerika’da bunun hizmetini veren ve bu konuya eğilen firmalar her geçen gün artmakta. Bu hizmet kontratları, sözleşmeleri, sponsorluk anlaşmalarını, reklamları, yayınları, resmi evrakları kapsıyor. Ülkemizde ise henüz bu kadar yaygın bir biçimde kullanılmasa da hukuk sayesinde sürekliliğin ve büyümenin sağlanacağını görmek bütün girişimciler ve takım sahipleri için kaçınılmaz bir şey.

Bir önceki yazımda ”Hayran Kitlesi – Fanlar” başlığı altında bahsettiğim insanların -izleyici ve hayran kitlesinin- bu ekonomiye nasıl katkıda bulunduğunu anlamak için gelin bir de topluluk grafiklerine bakalım.

Çok fazla üzerine konuşmak istemiyorum. Zira sayılar insanı yeterince kendine getiriyor.

Yazıyı noktalamadan önce bu sektörü daha yakından sağlayacak ve hukukun bu düzen için önemini irdelerken size yardımcı olacak birkaç bilgi vermek istiyorum.

  • Markalar 2017’de 517 milyon dolar katkıda bulunacak ve marka yatırımları 2020’ye kadar iki katına çıkacak.
  • 2017’de e-Spor ekonomisi yıldan yıla %41.3 lük bir oran ile 696 milyon dolara yükseldi.
  • 2017’nin sonuna doğru global izleyici kitlesi 191 milyon tutkun ile birlikte 385 milyon kişiye ulaşacak.
  • Kuzey Amerika 2017 yılı itibari ile e-Spor marketinin 257 milyon dolar ile en büyüğü.
  • Özetle kitle, gelirler ve sektör her yıl kendisini 2’ye katlıyor.

 

Veriler: Newzoo

Fotoğraf: 5mid

 

 

Posted by Umut Danışman

Hukuk ve Espor alanlarını birleştirip herkes için daha güvenli ve kazançlı bir ekosistem yaratma arzusuyla çalışır. Espor sektörünü sürdürebilir bir iş kılma amacı ile yazılar yazar, videolar çeker. Startup Hukuku'nda espor, bilişim hukuku alanlarında çalışır.

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir