Her zaman olmasa da, bazen önemlidir, nerede başladığınız. Hatta bazı uzman yatırımcılara göre, başladığınız çizgi, kaderinizi dahi belirleyebilir. Biz de sizlere girişimcilik hayatınızın ilk taşlarını koyabileceğiniz Avrupa’nın en iyi 5 öğrenci ülkesini listeliyoruz!

Listelemekte olduğumuz 5 ülkeden biri olan Polonya’da eğitim görmüş ve Avrupa’nın büyük bir çoğunluğunu gerek iş vesilesi gerekse turist olarak gezmiş biri olarak, tüm girişimci ruhlu gençlerimiz için hazırlamış olduğumuz bu özel listeyi seveceğinizi umuyorum.

Aşağıdaki ülkelerin tek özelliği Avrupa’nın en büyük öğrenci nüfusunu barındırmaları değil, aynı zamanda Startup’lar için inanılmaz olanaklar sağlıyor olmaları.

Haydi, başlayalım!

ALMANYA

  • Münich Teknik Üniversitesi, öğrencilerinin yeni startup projelerini ve iş fikirlerini destekliyor ve tavsiyeler sunuyor.
  • Berlin, Startup dünyası için büyük önem arz eden şehirlerden biri. Öyle ki, Startup hayatına başlamak için Avrupa’nın en iyi ülkelerinden biri.
  • Startup Berlin ve Startup Camp Berlin, öğrencileri destekleyen önemli Girişim organizasyonları arasında en iyileri.

POLONYA

  • Google Campus ve Startup Poland, hem öğrencileri hem girişimci adaylarını, hem de hali hazırda girişmcileri biraraya getiren, projelerine destek çıkan, etkinlikleriyle yanlarında olan, hem networking kazanmalarına yardımcı olmaya çalışan hem de yatırımcılarla buluşmalarını sağlayan önemli organizasyonlardan.
  • Ayrıca hem üniversiteler hem de yatırımcılar, girişimcilerle oldukça yakın çalışıyor ve dünya ile buluşmalarını sağlıyor. Öyle ki, dünyaca ünlü Polonyalı startuplarla tanışmaya devam ediyoruz, her geçen gün.

İSVEÇ

  • Lund Üniversitesi’nin yatırım laboratuvarı (venture lab), sizlere hem destek hem de yol arkadaşlığı teklif ediyor, fikirleriniz için.
  • Gothenburg’un VentureCup Öğrenci Startup Geceleri (VentureCup Student Startup Nights) de diğer startup kurucuları ile sizleri biraraya getirerek çok daha değerli kontaktlar kurmanıza olanak sağlıyor.
  • Stockholm Ekonomi Okulu (Stockholm School of Economics) öğrencileri için kendi organizasyonuna sahip değerli okullardan biri.
  • Stockholm Üniversitesi de yaratıcı fikirler için özel yardımlar ve öneriler sunan okullardan.

ÇEK CUMHURİYETİ

  • Startup Yard, öğrenciler için hem diğer startuplar ile bağlantılarını sağlayacak hem de kendilerine koçlar bulup yollarında emin adımlarla devam etmelerine yardımcı olmaya çalışan bir organizasyon.
  • Ayrıca, Prag Startup Merkezi (Prague Startup Centre) de öğrenciler için şahane bir oluşum, ve mutlaka gidip görmeniz, gerekirse kalıp projeler geliştirmeniz gereken özel ortamlardan.

İNGİLTERE

  • Manchester Üniversitesi’nin bizzat kendileri ‘hackathon’ programları düzenliyor, öğrencilerin projelerle ve çözümlerle katılmalarını ve kendilerini geliştirmelerini sağlıyorlar.
  • Londra’da, Uluslararası Öğrenci İnovasyon Ödülleri (The International Students Innovation Award) her yıl öğrenciler tarafından geliştirilen en iyi startuplara ödüller veriyor. Bu da, öğrencileri iştahlandırıyor ve daha da iyisini yapmak üzere kendi aralarında yarışarak çok daha iyi bir proje geliştirmeye çalışıyorlar
  • Ayrıca, yine Londra’da, üniversitede (Londra Üniversitesi), kendi profesörleri ile birlikte öğrenilerinin startup programlarına destek olmak için ellerinden geleninden fazlasını yapıyorlar.

Pek tabii, hem Avrupa’da hem de dünyanın çeşitli ülkelerinde hem girişimcileri hem de girişimci adaylarını destekleyen nice ülkeler, üniversiteler, projeler, programlar ve organizasyonlar var. Vakti geldikçe, Startup Hukuku ile birlikte sizlerle paylaşmaya devam ediyor olacağız.

Posted by Said Murat

Türkiye doğumlu. Bebek yaştayken ailecek Rusya’ya gitti. Sonrasında kısa bir süreliğine Türkiye’ye döndü. Üniversite tahsili için Polonya’nın Başkenti Varşova’ya gitme kararı aldı. Varşova’da yaşarken Avrupa’nın çok büyük bir kısmını karayolu ile keşfetti. Daha sonra, Yüksek Lisans eğitimi için Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti ve 2 seneye yakın bir süre New York’da bulundu. Sonrasında ise Brezilya macerası başladı. Hem çalıştığı hem de Portekizce öğrendiği Brezilya’da 1 yıl kaldıktan sonra, Varşova’ya geri döndü. İngilizce, Lehçe, Portekizce ve belli bir seviye Rusça bilen Murat, mesleğinin (Bilgisayar Mühendisi) yanı sıra, birçok teknoloji ve gezi siteleri, internet gazetesi, ve teknoloji dergilerinde köşe yazarlığı yapmaktadır. Aynı zamanda Polonyadan.Com’un Kurucu Yöneticisi’dir.

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir