Virhalla’da yayımlanan yazımı aynen paylaşıyorum.
Endüstriyel süreçler kadar, hukuk ve finans sektörü gibi daha insan odaklı meslekler de bu anlamda makine öğrenmesinin ilgi alanına giriyor. Burada altı çizilmesi gereken nokta, bu süreçlerin insanların işlerini ellerinden almaktan çok onlara rutin ve sıkıcı işlerinde yardım etmek üzere geliştirildiğidir.
Hukuk Alanında Yapay Zekanın İşlevi
İngiltere’den Slaughter&May Hukuk firması da hukuki takip işlem süreçlerinde Yapay Zeka kullanmayı seçenlerden. Çok sayıda dökümanın gözden geçirilmesi gereken, hukuk tabiriyle Due Diligence işlemlerinde Makine Öğrenmesi kullanılarak firmalarının üzerindeki bu yük oldukça hafifletilmiş. Öyle ki, haftada en fazla 1000 dokümana kadar çıkan gözden geçirme hızı, Yapay Zeka ile günde 5000 dokümana çıkmış. Luminance AI adlı yazılım, ünlü yatırımcı Mike Lynch’in de ilgisini çekmiş ve bu alana yatırım yapmasını sağlamış. Benzer şekilde JP Morgan da rutin işlerinde COIN adlı ticari sözleşmeleri inceleyip özet rapor üreten bir programı kullanmaya başlamış. COIN programının saniyeler içinde yaptığı iş için JP Morgan’da yıllık harcanan mesai saati ise tam tamına 360,000 saat! Çıkarılan işin ise insan emeğiyle çıkanlara oranla daha az hata içerdiğini de ayrıca belirtmek gerek.
İngiltere bu konuda epey yol katetmiş görünüyor. İngiltere’nin büyük ölçekli dolandırıcılıklarla mücadele eden birimi SFO (Serious Fraud Office) ünlü motor üreticisi Rolls Royce’deki rüşvet ve yolsuzluk skandalını RAVN isimli yazılımın yardımıyla ortaya çıkarmış. RAVN bu süreçte günde 600,000 toplamda 30 milyon doküman taramış. Bu soruşturmayı yürüten 7 kişilik ekibin bunu eski usulle yapması durumunda davanın on yıllar alacağından hiç şüphe yok.
Tüm bu gelişmeler Yapay Zeka‘nın pratik uygulamalarının, günümüzde artık gözardı edilemeyecek sektör standartları getirdiğini gösteriyor.
Kaynak: virhalla.com