Aklınıza şahane bir fikir geldi. Peki ya sonra ?

Bu noktada yapacağınız ilk şey fikrinizi yakın çevrenizle paylaşmak olacaktır tabi. Fakat yakın çevrenizle paylaşmadan önce bir kendi içinizde fikrinizi tekrar analiz edin.
Ben bu yazımda sizlere iyi bir girişim fikrini kötü olan bir girişim fikrinden ayıran özellikler nelerdir bunlardan bahsedeceğim.

Sizin fikrinize ihtiyaç var mı?

Kendinize ilk sormanız gereken soru bu. Çünkü bütün girişimlerin ortak özelliği bir ihtiyaca cevap vermesidir. Sıklıkla yapılan bir hata bu ihtiyacın yalnızca sizin kendi ego tatmininiz olmasıdır ki bu ihtiyaç sadece size mi ait yoksa fikriniz doğrultusunda üreteceğiniz değere bir insan topluluğunun ihtiyacı var mı bundan gerçekten emin olun.

Hedef kitleniz kim?

Böyle bir fikre ihtiyaç olduğuna ilk soruda karar verdiniz. O zaman sıra geldi bu fikre ihtiyacı olan profili tanımlamaya. Hedef kitleyi doğru belirlemek bir girişimin başarısında çok önemlidir. Çünkü hedef kitleyi doğru belirlemek hem doğru hizmeti sunmanıza, hem de kıt kaynak olan para, enerji ve zamanınızı etkin kullanmanıza olanak sağlar. Hedef kitlesini memnun edemeyen hizmet ve ürünler ölü yatırımdır. Hedef kitlenizin genel hayat rutinini, sevdikleri sevmedikleri şeyleri, çalışma ya da eğitim koşullarını, yaşadıkları semtleri, bindikleri taşıtları, hatta mümkünse genellikle sevdikleri sanatçıları bile tarif edebilecek kadar bilin. Hiç ummadığınız zamanlarda bu küçük ayrıntılar girişiminizi hedef kitlenizin benimsemesinde hayati önem taşıyabilir.

Fikrinize insanlar para öder mi?

Aslında anahtar soru bu. Hedef kitleniz bu fikre para öder mi ? Şüphesiz ki girişiminizin kalıcı olması için sürdürülebilir bir gelir modeline ihtiyacı vardır ve bu gelir hedef kitleniz sayesinde gelecektir. Peki hedef kitleniz sizin fikrinize para ödeyecek kadar bu fikre ihtiyaç duyuyor mu ? Onların ödeyeceği para girişiminizin sürdürülebilirliğini sağlar mı? Bu noktada 2 ayrı seçenek var, küçük hedef kitle yüksek kar, büyük hedef kitle düşük kar. Genellikle 2.si tercih edilir çünkü büyük bir kitlenin ihtiyaç duyduğu bir hizmet üretmek girişiminizin sürdürülebilirliğini sağlamak için daha etkili bir yoldur.

Bu fikre rakip başka girişimler var mı?

Fikrimizin doğru bir fikir olduğuna karar verdik. Şimdi sıra pazar araştırmasında. Bu hedef kitlesini seçen ve bu soruna çözüm üreten tek fikir bizimki mi ? Pazara ilk giren olmak avantajdır evet, fakat en önemli şeyin fikrinize alıcı bulmak olduğunu unutmayın. Yaşadığınız semtte neden tek bir süpermarket yok ? Ve en çok kar eden süpermarketin semtinizde ilk açılan süpermarket olduğuna emin misiniz ?
Sizin fikrinizi daha önce hayata geçirenler olabilir fakat hala hedef kitlenizin bu konudaki ihtiyaçlarının tam olarak karşılanmadığından eminseniz doğru yoldasınız. Burada önemli olan bu konudaki diğer girişimlere gerçekten rakip olabilir misiniz ? Hedef kitleniz onları bırakıp size gelir mi yoksa hala rakipleriniz ulaşamadığı pazarlar var ve siz mi farkettiniz?

Sizin fikrinizi onların fikirlerinden ayıran şey nedir ?

İşte bu nokta ürün geliştirme, pazarlama ve halkla ilişkiler yeteneklerinizin devreye gireceği nokta. Bu soruya vereceğiniz cevap sektöre göre farklılık gösterebilir. Örneğin girişiminiz sağlık sektörüyle ilgiliyse kesinlikle kendinizi ürün geliştirme konusunda farklılaştırmalısınız. Bir sosyal medya sitesiyse bu noktada sizin pazarlama yeteneğiniz ön plana çıkabilir veya bir banka müşteri ilişkilerine ağırlık verebilir. Hedef kitlenizin rakiplerinizi değil de sizi tercih etmelerini sağlamak için kendinizi bir alanda farklılaştırmalısınız. Bu soruya vereceğiniz cevap ekip oluşturmanızda, zaman yönetiminizde ve sermayenizi hangi alanlara yatırmanız gerektiğine karar vermenizde anahtar rol oynar.

Bu fikri hayata geçirmek için gerekli yetkinliklere sahip misiniz?

Artık fikrimizi olgunlaştırdık ve sıra geldi bu fikri hayata geçirmeye. Hayata geçen fikirlerle sadece aklımızda kalan fikirler arasındaki en önemli fark insan faktörü. Bu sorunun cevabı apayrı bir yazı konusu. İyi bir ekip başarılı girişimlerin arkasındaki en önemli faktördür. Yatırımcılar, fikrinizi girişime çevirmeniz için gereken sermayeyi fikrinizden çok ekibinize verirler.
Hepimizin gün içinde aklına yeni fikirler gelebiliyor fakat bir fikrin iyi bir girişim fikri olduğuna karar vermek için önce kendinize bu soruları sorun. Risk almak girişimciliğin doğasında olsa da başarılı girişimciler riski en aza indirgeyebilenlerdir.

Posted by Fatma Emel Yalçın

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir