Her ticari işletme insanlara bir ürün ya da hizmet sağlamak, onlara fayda sağlamak için yola çıkmışlardır. Fakat bu yolda yürürken kendimizi müşterilerimize ve rakiplerimize nasıl tanıtacağız? Kendi markamızı nasıl konumlandıracağız? Hedef kitlemizle nasıl iletişim kuracağız? İşte bu soruların cevaplarını doğru vermek start-upınızın müşteriler gözündeki imajınız için çok önemlidir. Pazarlama ve sosyal medya kullanımı hakkına sayısız makale okudum ve kendi görüşlerimi de katarak size bu konudaki birkaç önemli husustan bahsetmek istiyorum.

1-Strateji Oluşturun

Aslında bu madde değil sosyal medya kullanımınız her konuda bir plan dahilinde hareket etmeniz gerektiğini vurguluyor. Stratejilerde küçük değişmeler olabilir fakat her hamlenizin verdiği temel mesaj aynı olmalıdır. Strateji oluştururken şu soruların cevabını mutlaka verin: Ne üretiyoruz? (sadece ürettiğiniz ürün değil, yarttığınız değeri tanımlayın.), Kime üretiyoruz? Hedef kitlemizin hayata karşı temel motivasyonları nelerdir ve biz onlarda hangi duyguyu harekete geçiriyoruz? Rakiplerinizden temel farkınız nedir? Rakiplerinizin en güçlü ve sizin en güçlü özellikleriniz nelerdir?

2-80/20 Kuralı

Yapılan bir araştırmaya göre insanlar çok fazla reklam içerikli, hep kendini öven markaları sevmiyorlar. Tabiki kendi reklamınızı da yapacaksınız ama bunun oranı en fazla %20 olmalıymış. Diğer yüzde 80inde de yine kendinizle ve markanızla ilgili içerikleri paylaşabilirsiniz. Yani içeriğinizin %80i açıkça satış odaklı değil, markanızın imajını yansıtmaya yönelik tanıtım amaçlı olmalıdır.

3-İçerikleriniz Eğlenceli Olsun

İçerikleriniz net anlaşılır ve bazen de eğlenceli olsun.Tüm görselleriniz cazip olmalı ve bazen kelime oyunları yapmalısınız. Gifler, bumeranglar, bir dakikayı geçmeyen eğlenceli videolar kullanıcıların ilgisini çeker. Yemek Sepetinin doğum günü mesajları ve twitterda yemek adlarıyla çeşitli hesaplar açması, Kadıköy Belediyesi Twitter hesabı bunun güzel örnekleridir.

4-Değer Katmak

İçeriğinizin, yalnızca web sitenizde veya başka bir hesapta bulabilecekleri bir şey değil, takipçilerinizin yararlanabileceği bir şey içerdiğinden emin olun. İyi bir makale paylaşmak, şehriniz hakkında yeni şeyler yayınlamak veya ürününüzle alakalı bir şeyler öğretmek için sitenizdeki bir bağlantıyı kullanın. Mesele yemek üretiyorsanız sağlıklı beslenmeyle ilgili yazılar, ya da iletişimle ilgili bir startup ınız varsa iletişimin insan psikolojisine etkisi tarzında yazılar buna örnek olabilir.

5-İnstagram Sadece Selfieler İçin Değil

Teknolojik alanda olduğunuz için veya B2B olduğunuz için Instagram’ın şirketiniz için en iyi platform olmayabileceğini düşünebilirsiniz.Bu doğru değil. Instagram, 35 yaşın altındaki çoğu sosyal medya tüketicisinin vakit harcadığı yerdir. Ayrıca, profilinize tıklayıp en son 9 veya 12 postayı yan yana görerek, tüm markanızın tam bir görsel deneyimine sahip olabildiğiniz tek platform. Bu, kullanıcılar ürünlerinizi denemeden önce mükemmel bir marka deneyimi oluşturmanıza olanak tanır. Instagram ayrıca, fotoğraf albümü, Instagram hikayeleri ve canlı video gibi seçeneklerle hikayenizi anlatan birçok özelleştirilebilir araç da sunmaktadır.

6-Kitle Oluşturmak Zaman Alabilir, Sabredin

Sosyal medya kitlenizi kurmanın en iyi yolu organiktir, bu bazen yavaş olabilir! Sadece takipçilerinizin sayısına odaklanmayın veya numaralarınızı öğrenmek için “takip ve takibi kaldır” taktiklerini kullanın. Gerçekten ürününüzle ilgilenen 100 takipçi ürününüzü aslında istemeyen 5000’den fazla takipçiden kötü değildir.
Bunun yerine, erişiminizi artırmak için bazı sağlam stratejiler şunlardır:

– Sizi iyi tanıtan bir cümle ya da kelime öbeği belirleyin ve bunu farklı şekillerde sık sık kullanarak takipçileriniz arasında yayın.
-Sosyal medya rozetlerini e-posta imzanıza, sunularınıza ve web sitenize ekleyin.
-Orijinal postere ve fotoğrafçıya / içerik oluşturana atıfta bulubarak kullanıcı tarafından oluşturulan bazı içeriği kullanın . Günceli mutlaka takip edin, güncel espriler prim toplar.
-Mümkün olduğunca ve ek katılım ve erişim sağlamak için ilgili diğer kişileri, yerleri ve markaları yayınlarınıza ekleyin ve etiketleyin.
– Her yayında hashtag’inizi kullanın ve yayınınızın görülmesine yardımcı olabilecek birkaç daha ilgili hashtag ekleyin, ancak kabul edilen hashtag kurallarına uyduğunuzdan emin olun..
– Adı üstünde sosyal medya. Yani sosyal ol! Diğer markalara ve benzer düşünen hesapların yayınlarına yorumlar göndererek etkileşimde bulunun ve yayınlarınızdaki her yoruma zamanında cevap vermeye çalışın.
– Sakın başka markaları kötülemeyin hatta sektörde dost bir tavırda görünmeniz takipçilerinizin sempatisini kazanır
En önemlisi eğlenin. Sonuçta, eğlence için sosyal medya kullanıyoruz, değil mi?

Posted by Fatma Emel Yalçın

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir