Belki okuyunca şaşıracaksınız, belki de zaten biliyorsunuz; yeni kurulan startup ların sadece %7si hayatta kalabiliyor. Hatta daha düşük oran söyleyenler de var. Peki bu %7 neyi doğru yapıyor veya diğer bir tabirle %93’ün gözden kaçırdıkları durumlar neler?

1- Hazırlık eksikliği

“Kervan yolda düzülür” diye bir söz vardır fakat şüphesiz ki önce bütün hazırlıkları tamamlamak ve yolda eksikleri gördükçe onları kapatmaya çalışmak daha hayırlıdır. Girişim kelimesinin kökü girişmekten gelir fakat girişirken yeterli hazırlığı yapmayanlar gelişme bölümüne ulaşamaz. İş fikrinizle ilgili ne kadar araştırma yaptınız? Rakipleriniz kimler? Aynı fikir daha önce yapılmış mı nerede yapılmış? Sizin fikriniz hedeflediğiniz toplumun veya kitlenin demografik yapısına uygun mu? Sadece hayal gücü yetmez, bu işi yapmaya teknik bilginiz yeter mi? Ne kadar finansmana ihtiyacınız var ve buna nerelerden ulaşabilirsiniz? Bunlar İİBF derslerinde bile öğretilse de çoğu girişimci eksik araştırma yüzünden startupı daha emekleme aşamasındayken ona veda etmek zorunda kalıyor.

2- Net Bir Fikre Sahip Olmamak

Yeni bir startup kuruyorsunuz, ancak neyi istediğinizi bilmiyorsunuz, neyi başarmak istediğinizi ve nereye ulaşmak istediğinize dair net bir fikriniz yok. Hiçbir plan veya fikir olmadan hiçbir çalışma başarılı olamaz; bu nedenle, herhangi bir işe başlamadan önce piyasayı inceleyin, aynı işi yapan insanlarla konuşun ve vizyonunuzun, misyonunuzun, hedeflerinizin, amaçlarınızın veya beklenen arızaların ve bununla ilgili herhangi bir riskin eksiksiz planını yapın. Asla odağınızı kaybetmeyin, ancak endüstri, pazar ya da koşullardaki değişikliklerle esnek olabilirsiniz.

3- Yalnız Çalışmak Veya Fazla Kalabalık Olmak

Startup ınızı tek başına ya da birçok iş ortağı ile birlikte başlatacaksınız fakat işin içine, işin tanımı, ne kadar büyük olması, gerekli yatırım miktarı, gerekli kaynaklar veya altyapı gibi pek çok faktör eklenecek olduğunu unutmayın. Herkesin farklı alanlarla meşgul olduğundan, aynı işi yapan kişiler değil, aynı işin farklı yönlerini üstlenen kişiler olduğunuzdan emin olun.
Tek kişilik bir gösteri olmasını isterseniz, şirketinize çok az yatırımla baştan başlayın ve ilerledikçe büyütün. Ancak aynı görüşlü insanlardan tavsiyeler almaya devam edin. Birçok yeni şirket, bankalardan alınan krediler yoluyla veya yatırımcının parasıyla, sınırlı kaynaklarla büyük yatırımlar yaptıklarından başarısız oldu. Ancak göz ardı ettikleri, öngörülemezlik, risk faktörleri, mevsimsel değişiklikler, hükümet yönetmelikleri veya küresel eğilimlerde ani değişiklikler gibi diğer faktörler. Start-up bu ani değişiklikleri karşılayamadığı zaman, çabaları boşa gidebilir.

4- Esnek Olmamak

2. maddede net bir fikre sahip olmanın öneminden bahsettik fakat çok katı olmak, değişen pazarı analiz edememek, hızlı ve zamanında manevralar yapamamak start-up ınızın ömrünü kısaltabilir.
1918den 1923e kadar FORD dünyanın en büyük otomobil firmasıydı fakat sadece T modali siyah araba üretiyordu fakat müşteri artık başka arabalara binmek istiyordu fakat Ford en yakın rakibinden bile çok önde olduğu için müşteriden gelen bu talebi umursamıyordu. Bunun üzerine halktan gelen talepleri dinleyen ve çok çeşitli otomobil üretmeyi amaçlayan General Motor Ford’un otomobil piyasasındaki mutlak hakimiyetini sarsmıştı. Bunun üzerine Ford hava taşımacılık işine de girdi. Starbucs’ın bugüne gelmesini sağlayan Howard Schultz Starbucsta ilk yıllarda sadece italyan müzikleri çalınması ve hiç sandalye olmaması prensibinden insanların memnuniyesizliği sebebiyle vazgeçmek zorunda kaldı.
Çinli komutan ve askeri bilge Sun Tzu şöyle diyor: “Su aktığı yere göre yönelir,savaşçı zafer taktiğini düşmanın tutumuna göre oluşturur. Doğuştan komutan olan birinin zaferden anladığı düşmanının tutumuna göre hareket etmektir”

5-Satışa Odaklanın

Çoğu startup ürün geliştirmeye verdiği önemin yarısını satışa ve pazarlamaya vermiyor. Başlarda eleştirdiğim “Kervan yolda düzülür” atasözümüze küçük bir ekleme yapayım; siz ürün geliştirmeye gereğinden fazla odaklanırsanız “atı alan Üsküdar’ı geçer” Satış, şirketin gelişmesi için ihtiyacınız olan finansmanın en önemli anahtarıdır.

6- Finansal İhtiyaçları Doğru Hesaplayın

Yeni şirketler genellikle finansman ihtiyaçları beklenenden fazla olduğu için başarısız oluyor. Tüm değişkenleri göz önünde bulundurarak finansal ihtiyaçlarınız için doğru tahminleri yapın. Bir muhasebeci tutun ve yatırımlarda stok, hammadde gereksinimleri,insan kaynağı, dağıtım, satış ve pazarlama ve çeşitli giderler vb. Için yatırımda beklenen maliyetleri hesaplayın ve her bir görev için zaman çizelgesini ayarlayın. Plana göre çalışmaya çalışın.

7-Parayı Boşa Harcama

Startup ınızın, sadece sıfırdan başlayıp yavaşça büyümeye çalışmanız gerektiğini unutmayın. Zıplamayı deneme. Genel olarak batan girişimciler kazandıkları parayı yanlış yerlere harcıyorlar. Fakat harcadıkları şeylerin gerçekten boşa harcadığının farkına vardıklarında, artık çok geç. Aslında yaptıkları, parayı, büro dekorasyonunda harcamak, müşteriler veya paydaşlar için akşam yemeği partileri düzenlemek veya doğrudan kazanç sağlamayan bazı faaliyetlerde bulunmak gibi hemen gerekli olmayan şeylere para harcamaktır. Farkında değilsiniz, ancak bu aşamadaki böyle bir harcama sizi fark etmeden önce iflas etmenize neden olabilir.

8- Yanlış Hedef Kitle

Her başarısızlık hikayesinin altında, (oran veremesem de yarısından fazlası olduğuna eminim) bu yatar. Fikriniz çok büyük olabilir, ancak yanlış yere enerji harcıyorsunuzdur. Bu iş başlatma hataları, girişimcilerin ve çoğunun yaptığı bir hatadır. Startupınızı kurmadan önce, ürününüzün piyasayı en iyi şekilde karşılayıp karşılamadığını, potansiyel müşterilere ne kadar yatırım yapılması gerektiğini veya küçük ayarlamaların maliyeti yukarıya veya aşağıya çekip düşüremeyeceğini öğrenin. Tüketiciler için başarıyla denenmiş beş veya altı pazarlama taktiği uyguluyorsanız ı ve birkaç ay hiçbir şey işe yaramazsa, bu bir yanlışlığın bir göstergesi olabilir ve yollarınızı değiştirmeniz veya işlerinizi değiştirmeniz gerekir.

9- Parayla Saadet Olmaz

Aslında olur. Ama başka şeyler de lazım. Paranın tüm sorunlları çözebileceği varsayılır
Pek çok girişimci paranın tüm sorunlarını çözeceğini veya hafifleteceğini düşünüyor. Ancak para, bazı ana meseleleri çözebilmesine rağmen öyle çalışmaz. En iyi iş modeline sahip olmalı ve öncelikle herhangi bir sorunu çözmeli ve daha sonra işletme için para biriktirmeliyiz. Fakat ilk önce para ararsanız gerçek problemler gözünüzden kaçar.

10- Hukuki Süreçler Azımsamak

Girişimciler için Startup Hukuku meseleleri bazen bir külfet olarak gözükebiliyor. Sözleşmelerin arama motorlarından, forum sitelerinden bulunarak yapılması bazen yapılmamasından bile daha çok zarar verebiliyor. Alanında uzman olmayan kişiler tarafından hazırlanan sözleşmeler ise hak ve menfaatleri korumak yerine daha zarar verici bir hal alabiliyor.

BONUS

Yanlış ortak, yanlış fikir, paranın yönetilememesi, finansal durumun analiz edilmemesi… Ama daha da önemlisi en büyük motivasyonları para olanlar, ilk başarısızlıkta büyük hüsrana uğrarlar halbuki bir start-up kurmak, büyütmek ve para kazanmak zaman alan ve insanı yoran bir süreçtir. Bu işi gerçekten yapmak istediğinize emin olun.

Posted by Fatma Emel Yalçın

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir