Bir işletmeyi yönetirken, her şeyin ne kadar etkin ve verimli bir şekilde çalıştığına dikkat etmeniz gerekir. İşletmenizin geleceği, kendinizi ne kadar iyi pazarladığınızda, potansiyel müşteriler elde etmenize ve satış büyümesini arttırmanıza bağlıdır. Birçok lider rakamsal verilerin olumlu etki göstermemesi halinde başka bir şeye odaklanmayı seçer. Bu gibi durumlarda uzun vadeli ROI (Return On Investment) kaybına sebep olur, büyük resim görülemez.

Return on Investment (ROI) yaptığınız yatırımın size geri dönüşünü gösteren bir veridir. ROI yapılan yatırımın getirisinin ne olduğunu ve bu yatırımın sürdürülmesi gerekip gerekmediğini gösterir. Yani aksiyonun başarısını gösteren bir veridir.

ROI hesabı yapılırken aşağıdaki formül kullanılabilir. Bu formül ile yatırılan paranın, kazanılan paraya oranı bulunur.

ROI = (Gelir – Maliyet) / Maliyet

Örneğin: E-ticaret sitenizde 20 TL karla sattığınız bir ayakkabı için 1.000 TL reklam yatırımı yaptınız. Yaptığınız bu reklam yatırımı üzerinden 80 ayakkabı satışı gerçekleştirdiniz. ROI ne olur?

  • ROI = (20*80-1000)/1000 = 1.6 (ROI 1’in üzerinde olduğu reklama devam edilebilir.)

%120 olan bir ROI oranı, yatırdığınız her 100 milyonun size 120 milyon olarak geri döndüğünü gösterir. Bu oran %150 yerine %75 olursa, bu durumda yatırdığınız 100 milyon için 75 milyon getiri sağladığınız ve %25 oranında zarara uğradığınız anlamına gelecektir.

ROI ile ROMI (Return on Marketing Investment) birbirinden farklı kavramlardır. ROMI ile pazarlamaya yapılan yatırımların getirileri hesaplanır.

Sosyal medya verileri için ROI hesabı efektif bir yol değildir. Çünkü bu verinin içinde genel getiri vardır, sadece sosyal medyaya endeksleyerek hesaplayamazsınız. Bu aşamada ücretsiz olarak kullanılabilecek 2 tane faydalı araç vardır: Google Analytics ve Google Webmaster Tools. Bu programlar sayesinde sosyal ağdakilerin hangi ürün veya hizmetleri tercih ettiğini, sitenizde ne kadar zaman geçirdikleri ve hangi sayfaları ziyaret ettiklerini öğrenebilirsiniz.

 

 

Posted by Yaprak Sürmeli

Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Yaprak SÜRMELİ aynı zaman da 'melek' girişimcidir. Bu alanda bir çok eğitim ve sertifika programına katılmış, Türkiye, Japonya, Amerika ve 25 Avrupa ülkesinde patentine sahip olduğu ,ulusal ve uluslararası bir çok başarı ve ödül kazanmış olan PEGGYMATİC adlı teknolojik ürün buluşuna sahiptir.

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir