Youtube, hiç şüphesiz çağımızın televizyonu haline gelmeye başladı. “Önerilenler” bölümünde kuvvetle muhtemel sevdiğiniz içerikler mevcuttur. Her ülkeden uygun içeriklere ulaşabilirsiniz, yorum yapıp video hakkındaki görüşünüzü bir butonla beyan edebilirsiniz. İçerik yaratıcıları ile “topluluk” sekmesi aracılığı ile iletişim kurabilir, onların anketlerine cevap verebilir ve videolardan farklı olarak fotoğraf ve metinlerini beğenebilirsiniz. Aslında kısacası bir topluluk yaratan uygulama sayesinde birçok faaliyeti anında yerine getirebilirsiniz. Fakat Youtube beğenebileceğiniz videoları önceden nasıl tahmin edebiliyor ya da reklamlar nasıl ilgilendiğiniz ürünler, filmler veya diziler hakkında olabiliyor? Cevabı basit: Yapay zekâ.
Sosyal medya devi Youtube, topladığı verileri işleyip yapay zekâ aracılığı ile sekmeleri kontrol edebiliyor. Temelde üç kategoride kullanılan yapay zekâ, uygulamanın kullanımının kolaylaşmasını sağlıyor.
Öncelikle izlenilen videonun altındaki önerilen videolar çıkıyor. Bu videolar, platformu kullandıkça veri toplandığından dolayı fazlalaşmaya ve ilgi alanınıza göre filtrelenmeye başlıyor. Örneğin teknoloji yorumları yapan içerik yaratıcıları izlendikçe, aynı tür videolarla karşılaşmaya başlıyorsunuz. Yapay zekâ üzerinde videolara yoğunlaştığınız durumlarda, yapay zekâ önerilenleri filtreleyip yapay zekâ üzerine belgeselleri, araştırma videolarını karşınıza çıkarmaya başlıyor. Sonuçta kullanıcı, yapay zekâ sayesinde daha fazla içeriğe araştırmadan ulaşabilirken, Youtube da videolardaki reklamlar sayesinde daha fazla gelir elde edebiliyor.
İkinci olarak, videolardan dolayı reklamlar söz konusu oluyor. Reklamlar da, reklam veren ile içerik yaratıcısı veya Youtube arasında yapılan sözleşmelerin hükümleri dışında, kullanıcının yine ilgi alanına göre filtreleniyor. Örneğin film fragmanlarını ve sahne arkası görüntülerini izlemeyi tercih ediyorsanız, reklamlarda daha çok film veya dizi fragmanları, ilgi duyduğunuz film ve dizi türlerine göre seçilmiş röportajlar çıkıyor. Eğer bir reklamı sevmezseniz, reklamları geçebiliyorsunuz veya reklam hakkında da fikrinizi bir butonla beyan edebiliyorsunuz. Bu faaliyetler de veri işlemeyi ve dolaylı olarak filtrelemeyi sağlıyor. Sonuçta yapay zekâ, yine sizin seçimlerinize ve ilgi alanınıza göre reklamları izleme şansı veriyor. Bu da içerik yaratıcısının AdSense’den gelir elde etmesine ve reklam verenin reklamının amacının yerine gelmesini sağlıyor.
Yapay zekânın Youtube’da kullanımının son işlevi ise içerik yaratıcıları tarafından önem taşıyor. İçerik yaratıcıları videolarının “monetize” olmasını yani Youtube Partner Programı’na katıldıktan sonra yalnızca videolardan gelir sağlamak istiyorlarsa topluluk ilkelerine uymaları gerekiyor. Yani ırkçı yorum ve nefret söyleminden kaçınmaları, cinsel içerikli video yayınlamamaları, videolarında hakarete yer vermemeleri ve diğer yaratıcıların telif haklarını ihlal etmemeleri gerekiyor. Günde binlerce video yüklenen bu platformda denetim mekanizmasının bir grup insandan oluşması, kullanıcıların ve içerik yaratıcılarının hakları ihlal edilme olasılığından dolayı pek mümkün görünmüyor. Youtube, bu durumun çözümünü yapay zekâda buluyor ve yapay zekânın binlerce videoyu mühendislerin öğrettikleri ile birlikte denetlemesini sağlıyor. Bu denetleme ile birlikte içerik yaratıcıları videolarını her yaştan kişinin izleyebileceği ve haklarının ihlal edilme olasılığının daha düşük olduğu videolar yaratıp, platformun herkes tarafından kullanılabileceği bir yer haline getiriyor.
Yapay zekânın büyük faydaları yanında ne yazık ki bazı zararları da oluyor. Yapay zekâ filtrelerken, bir bilgisayarı veya telefonu birden fazla kişinin kullanabileceğini gözden kaçırıyor. Teknoloji ne kadar gelişmiş olsa da yapay zekâya yaşamın doğa akışında oluşabilecek durumları öğretilemiyor. Örneğin annesini telefonundan çizgi film izleyen çocuk, korku filmi veya cinsel içerikli dizi fragmanlarına maruz kalabiliyor. Öte yandan bazı içeriklerde hakarete benzeyen kelimeleri yapay zekâ hakaret olarak alıp videoyu demonetize edebiliyor. Temelde içerik yaratıcısı çatallardan bahsederken, içerik yaratıcısının aksanından dolayı yapay zekâ bunu hakaret olarak alabiliyor.
Yapay zekâyı kullanan Youtube, her geçen gün içerik yaratıcıları ve kullanıcılar için zararları en aza indirmek adına çalışmalarını sürdürüyor. Hâlihazırda gelişmeye açık ve fazlasıyla yeni olan bu teknolojiyi Youtube; maksimum verimle kullanıyor, faydaları ile birlikte karını ve kullanıcı sayısını arttırıyor ve kullanıcılara istedikleri bilgilere ulaşma açısından geniş çaplı bir platform, içerik yaratıcılarına ise ilkelere göre hareket ettikleri sürece gelir sağlayabilecekleri bir iş kapısı sağlıyor.