Günümüz gelişen global düzlemde çeşitli ihtiyaçlarımızı ve taleplerimizi karşılamak için türlü projeler hizmetimize sunulmaktadır. Bunların başında otel rezervasyonu denildiğinde akla ilk gelen site haline dönüşen Booking.com gelmektedir. Rezervasyon aldığı otel ile alakalı ‘en iyi fiyat garantisi’ ni biz kullanıcılarına veren Booking.com, bu ara başı biraz derde girmiş durumda. Rekabet Kurulu geçtiğimiz günlerde bu rezervasyon sitesi ile alakalı olarak idari para cezası vermiş bulundu.

Rekabet Kurulu’nun 05.01.2017 tarihinde yapılan toplantısında  17-01/12-4 sayılı nihai kararını yayımladı. Bu karar, Booking.com B.V ile Türkiye ofisi olarak faaliyet gösteren Bookingdotcom Destek Hizmetleri Limited Şirketi’nin kullanıcısına hizmet verdiği rezervasyon kapsamında ‘en iyi fiyat garantisi’ uygulamasını 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun’un 4.maddesi olan uyumlu eylem ve 6. maddesi olan hakim durumun kötüye kullanılması hususlarını ihlal edip etmediğine dair yürütülen soruşturma sonucunda verildi. İlgili kanunun 4.maddesindeki uyumlu eyleme aykırı hareket ettiği gerekçesiyle Booking.com B.V. ‘ne 2015 yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirleri üzerinden 2.543.992,85 TL para cezası verildi.

Booking.com B.V. uyumlu eylemde nasıl bulundu kısmını açıklamak yazının can alıcı noktası olacağı kanaatindeyim. Soruşturma kapsamında yapılan araştırmaların sonucunda, 2002/2 sayılı Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği’nin 2.maddesinde belirtilen pazar payındaki sınırın aşılması sebebiyle, araştırılan sözleşmelerde de bunlarla bağlantılı olarak 4054 sayılı kanun 5.maddesindeki muafiyet şartlarını taşımadığı ve bireysel muafiyet verilemeyeceğine ulaşılmış ve sözleşmelerin rekabeti kısıtlayıcı hükümlerinin 4054 sayılı kanun 4.maddesindeki uyumlu eyleme aykırılık teşkil etmiştir ve kurul tarafından saptanan bu aykırılık neticesinde para cezası verilmiştir.

Dikkat çekmek istediğim diğer husus Booking.com B.V.’nin Türkiye’ deki ofisi olan Bookingdotcom Destek Hizmetleri Limited Şirketi’ne soruşturma konusu esaslar üzerinde karar verici konumda bulunmadığından dolayı sorumluluğunun olmadığına ve para cezası verilmeyeceğine karar çıkmıştır.

Startup sahipleri olarak hızla büyüyen piyasa ve dünyada rekabeti ihlal edip etmediğinize dair profesyonel yardıma her zaman ihtiyaç duyulmaktadır.

Posted by Ahmet Çobanoğlu

Ülkeme faydalı bir hukukçu olmak için çıktığım bu yolda , belirlediğim hedeflere ulaşabilmek için kendi karinelerim var. Startup hukuku eşsiz bir çalışma ortamı bulacağım alan olarak önüme çıkmış bulundu ve bu alanda siz değerli sitemizi ziyaret eden misafirlerimize hizmet verme olanağım olmasından dolayı çok memnunum.Yazılarımın kafalardaki soru işaretlerini yok etmesi dileğiyle..

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir