Daha önce ki yazımda da bahsettiğim üzere E-Ticaret Sitesinin Olmazsa Olmazları Hukuki Metinler, e-ticaret sitelerinden mal veya hizmet alımı yaparken dikkat etmemiz gereken hususlar vardır. Günümüzde en önemli şirketlerin bile e-ticarete yöneldiği düşünülünce, tüketici haklarının önemi geri plana atılamayacak bir gerçek.

Tüketiciler haklarını bilirlerse, e-ticaret sitelerinde dikkat etmeleri gereken hususlara dikkat ederlerse yaşanan güven probleminin de önüne geçilmesinin yanı sıra, e –ticaret sitesi işletmecileri de daha dikkatli olacaktır.

CAYMA HAKKI

Hem Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hem de Mesafeli Satışlar Yönetmeliğinde detaylı düzenlenen bu hususu maalesef birçok tüketici halen bilmemektedir. E- ticaret sitelerinde cayma hakkı ve kullanımına ilişkin detayları ön bilgilendirme formları ve mesafeli satış sözleşmesinde bulabiliriz.

Cayma hakkı ile tüketici aldığı mal veya hizmeti hiçbir gerekçe bildirmeden, teslim aldığı tarihten itibaren 14 gün içine iade edebilir. Alıcı, satıcıya bu bildirimi teslim tarihinden itibaren 14 gün içinde yapmalı, satıcı da alıcının bu talebini aldıktan sonra en geç 10 gün için içinde, alıcıya herhangi bir masraf yükletmeksizin iadesi ile yükümlüdür.

Cayma hakkı tabi ki her ürün için geçerli değildir. Şirketler bu hususları özellikle Mesafeli Satış Sözleşmesi’nde belirtmelidirler. Cayma hakkının geçerli olmadığı ürünler;

  1. Kişiye özel olarak üretilen veya özel hale getirilen ürünler.
  2. Niteliği itibariyle geri gönderilmeye elverişli olmayan ürünler; ( İç çamaşırı, mayo, kozmetik gibi hijyenik durumu hassas olan ürünler; ürünün açılmamış ve denenmemiş olmasıdır.)
  3. Alıcı tarafından açılmış olan ses veya görüntü kayıtları (DVD, CD ve Kaset vb.) ve basılı ürünler (Kitap, dergi vb.). Yazılım programları ve bilgisayar sarf malzemeleri.
  4. Çabuk bozulma tehlikesi olan veya son kullanma tarihi geçme ihtimali olan ürünler.
  5. Fiyatı borsa veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda belirlenen ürünler (Külçe, Ziynet Altın/Gümüş kategorisindeki tüm ürünler vb.)
  6. Tatil kategorisinden satın alınan otel, yurtiçi/yurtdışı turlar, gezi ve uçak bileti gibi ürün ve hizmetler. Bu ürün ve hizmetlerin iptal/iadesi satıcı acente uygulaması doğrultusunda yapılır.

AYIPLI ÜRÜN

Size teslim edilen ürün vaat edilen ürün ile aynı değilse, belirtilen kıstasları sağlamıyorsa ayıplı üründen bahsedilebilecektir. Tabi ki bu durumun her mal veya hizmet için ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir.

Eğer satın alınan üründe çıplak gözle görülebilecek bir hasar veya sorun varsa açık ayıp söz konusudur. Bu durumda tüketici 30 gün içinde bu durumu satıcıya bildirmekle yükümlüdür, aksi halde kabul etmiş sayılır. Mesela bir gözlük aldınız ancak size geldiğinde camı kırıksa açık ayıptan söz edilebilecektir. Bu gibi hallerde tüketici, satıcıdan ürünün ayıpsızı ile değiştirilmesini veya gerçek bedeli üzerinden indirim talep edebilecektir.

Eğer satın alınan ürünün teslim alındığında değil de, kullandıkça ayıbı ortaya çıkıyorsa bu durumda gizli ayıp söz konusudur. Bu durumda tüketici, teslimat tarihinden itibaren 2 yıl içinde satıcıya bildirim yapabilir. Örnek vermek gerekirse, e-ticaret sitesinden laptop aldınız, bir süre sonra klavyesi çalışmamaya başladı ise gizli ayıptan bahsedilebilecektir.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ VE TÜKETİCİ MAHKEMELERİ

Hakem Heyeti bir mahkeme değil, karar merciidir. Dolayısıyla verilen kararlar kesin değildir ve bu kararlara karşı itiraz edilebilir, dava konusu yapılabilir.

2017 yılı itibariyle, 3610 TL altında ki uyuşmazlıklar için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulabilir. Bu rakamın üstünde ise Tüketici Mahkemeleri’ne başvurulabilecektir. Hakem Heyetine başvuru hem zaman hem de daha az masraflı olmasından dolayı tercih sebebidir.

KARGO TESLİMATI SIRASINDA HAKLAR

Tüketici, kargosunu teslim aldıktan sonra kargoyu açmalı, kontrol etmeli ve öyle teslim aldığına dair imza atmalıdır. Uygulama da her ne kadar tersi olsa da, bu hususa dikkat etmekte yarar vardır. Kargoyu kontrol ettiği sırada, tüketici herhangi bir hasar ve ya eksik görürse kargoyu teslim almadan iade etme hakkı vardır. Bu durumda kargo firması çalışanı tarafından “Hasar Tespit Tutanağı” hazırlatma hakkı da vardır. Bunun yanı sıra, tüketici mutlaka kargo ile beraber ürünün faturasının gelip gelmediğini de kontrol etmelidir.

 

 

 

 

 

 

Posted by Yaprak Sürmeli

Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Yaprak SÜRMELİ aynı zaman da 'melek' girişimcidir. Bu alanda bir çok eğitim ve sertifika programına katılmış, Türkiye, Japonya, Amerika ve 25 Avrupa ülkesinde patentine sahip olduğu ,ulusal ve uluslararası bir çok başarı ve ödül kazanmış olan PEGGYMATİC adlı teknolojik ürün buluşuna sahiptir.

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir