Marka iletişimi, bir markanın insanların zihninde yer etmek istediği imajı yaratmak için yaptığı bütün faaliyetlerin genel adıdır. Yeni kurulan bir startup, hedef kitlenin hayatında yer etmek, iyi bir imaja sahip olmak için büyük bir çaba sarfeder. Kurulan startupların %90ının ilk yılında faaliyetlerine son verdiği düşünülürse markayı bir bütün olarak ele almak daha büyük önem kazanacaktır.

“Reklama harcadığım paranın yarısını boşa harcadığımı biliyorum. Fakat sorun şu ki hangi yarısının boşa olduğunu bilmiyorum.”

Bu söz 20. Yüzyılda yaşamış ABD’li bir tüccar ve siyasetçi olan John Wanamaker’a ait. Bu sözün üzerinden en az 50 yıl geçmiş olmasına rağmen günümüz girişimcilerinin de büyük bir kısmının aynı dertten muzdarip olduğuna eminim.
İyi bir marka iletişim stratejisi öncelikle şu 6 soruya cevap verebilmeli.

1- Neden reklamımızı yapmaya ihtiyaç duyuyoruz?

Aklına gelen ilk cevap “çünkü satışı arttırmak için” olanları biraz daha düşünmeye davet etmek için sorumuzu şöyle detaylandıralım: “insanlara ne söylemek istiyorsun?”
Kendi işini kuran herkes ilk önce kendine bu soruyu sormalı: “Ben insanlara bu markayla ne söylemek istiyorum?”

“Kirlenmek güzeldir”

“Mutluluğa kapak aç”

“Ateş seni çağırıyor”

3 dünya markasının tüketicilere verdiği mesajları örnek olarak yazdım. İletişim, mesajla başlar. Söylenen söz sizde onların istediği algıyı yaratabiliyorsa bu iyi bir iletişim başlangıcıdır. Fakat başarılı marka stratejisi bununla bitmiyor.

2- Hedef kitlemiz kim?

Mesajı yazdık gönderdik. Artık kime ulaşırsa (mı) ? Tabi ki etkili bir marka iletişiminde öznemiz “marka” ise nesnemiz hedef kitledir. Nesnesiz cümle eksik mesaj verir. O halde mesajımızın doğru kitleyi hedeflediğinden emin olmamız lazım.

3- Ne satıyoruz?

Aslında bu soru ilk sırada beklenir. Fakat konu marka iletişimi olunca bu soruyu 3. Sıraya yazmayı uygun gördüm. İşte bu pazarlama karmasının ilk Psine işaret ediyor; yani “ürüne.” Bu çok basit bir soru gibi görünse de ne sattığını basit ve sıkmadan karşıdakine aktarabilmek zordur. Marka iletişiminin önemli bir kısmı ne sattığını karşı tarafa doğru aktarabilmektir.

4- İnsanlar markamız hakkında ne görüyor, düşünüyor, hissediyor?

Soruya hedef kitle olarak başlamadık bu sefer. Çünkü marka iletişimi hedef kitleden fazlasıdır. Marka iletişimi bir marka olarak var olma hikayenizi dünyaya anlatış şeklinizdir. Bu sebeple doğru bir marka iletişimi için, markamızın verdi mesajın doğru anlaşıldığından emin olmak için hedef kitlemiz olmayanlardan da geri bildirim almakta fayda vardır.

5- Neden onlar bize inanmalı?

Tabiki markanız sizin bebeğiniz. Ürün geliştirme, fiyatlandırma, gelir modeli, tutundurma, demo, müşteri ilişkileri vs derken zamanınızı, enerjinizi ve paranızı bu markayı yaşatmak için seferber ettiniz. Fakat bunu hedef kitlemiz biliyor mu? Siz “gerçekten” işinizi ne kadar iyi yapıyorsunuz? Marka iletişiminde buna da önemli bir yer verilir. Çünkü marka olarak hayatta kalmak hedef kitlenin güvenini ve sadakatini kazanmaya bağlıdır.

6- Hedef kitlemiz bizim mesajımızı en iyi nerede görür?

Dünyaca çok satan markaların twitterda çok az takip edildiğine, ya da facebook sayfaları olmadığına şahit olmuşsunuzdur. Peki bu bir stratejik hata mıdır her zaman? Zamanımızı ve maliyetlerimizi iyi yönetmek açısından her zaman her yerde olmak yerine sadece bir iki mecrada olmak, ya da fuar ve etkinliklerle yetinmek ya da dergilere röportaj vermek doğru bir seçenek olabilir. Ama marka iletişim faaliyetlerinizin etkinliği açısından bu yerleri doğru seçmek önemlidir. Mesela ödeme sistemleri alanında var olan bir markanın anne adaylarına özel bir dergide reklam vermesi veya bir makyaj youtuberı yardımıyla reklamını yapması etkili olmayabilir.

Posted by Fatma Emel Yalçın

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir