Gider Pusulası serisinin ilk yazısında neden gider pusulasına ihtiyaç duyuyoruz ve hangi durumlarda bir gider, gider pusulası ile belgelendirilir sorularına yanıt vermeye çalışmıştık. Hatta biraz da her ödeme gider pusulası ile belgelenir mi, riskleri ne olur konularına değinmiştik. Bu yazıda ise, işin biraz şekil ve hesaplama boyutu ile ilgileneceğiz.

Gider Pusulası neye benzer ve üstüne ne yazılır?

Aşağıda bir örneği görüldüğü üzere gider pusulası faturaya benzer bir evrak. Üstüne yaptırdığımız işi (temizlik hizmeti gibi), aldığımız ürünü (2. el mobilya gibi), bunların miktarlarını, bedellerini, işi yapanın/malı satanın adını, soyadını, adresini ve tarihi yazmamız gerekli. Sol üst köşede ise hizmeti/malı alan taraf olarak şirket unvanını, adresi, vergi dairesi ve vergi numarasını yazıyoruz. Gider pusulasını iki kopya düzenleyerek, birini biz alıyoruz, birini de karşı tarafa veriyoruz. Genelde yapılan hata, pusulayı düzenleyenin aslını kendine alıp, suretini işi yapana vermesi oluyor. Oysa ki aslını işi yapana vermeniz ve sureti kendinizde tutmanız gerekiyor.

Bir diğer atlanmaması gereken konu, gider pusulasında malı satan/işi yapanın imzası olmak zorundadır.

Ayrıca Vergi Usul Kanunu, gider pusulaları, seri ve sıra numarası verilerek sürekli olarak düzenlenir diyor. Yani aynı faturalarda olduğu gibi bir seri numarası ve sayfalarda kesintisiz devam eden sıra numarası verilmiş pusulaları doldurmamız gerekiyor. Faturalarınızı vergi dairesinden onay almış bir matbaaya bastırırken gider pusulasını da bastırabilirsiniz. Ancak, çok kullanmayacağınız bir evraksa ve bir-iki koçanın maliyeti matbaada yüksek oluyor ise 3-4 TL karşılığı kırtasiyeden alıp, noterde sıra numarası bastırıp onaylatabilirsiniz. Her iki yöntemde de seri ve sıra numarası sorununu çözmüş olursunuz.

Brütü, neti nasıl hesaplanıyor?

Pusula brütten başlayıp, kesintileri düşüp, nete ulaşıyor. Gerçek hayatta ise iş yapan tarafla net üzerinden anlaşmış olabilirsiniz. Bu durumda brütten nasıl başlayacağız bir örnek ile bakalım:

Ofisinizin su tesisatındaki problemi çözen usta, sizden hizmeti karşılığında 80 TL istedi ise, usta adına yapacağınız %10 stopajı da düşünerek, brüt tutarı 80 / (1-0,10) = 80 / 0,90 = 88,89 TL olarak hesaplayabilirsiniz.

Diyelim ki ustayı, “daha bunun stopajı var Usta, 80 TL tamam ama stopajı düşerim” diye ikna ettiniz, bu sefer de 80 TL * 0,10 = 8 TL stopaj hesaplayıp, Brüt 80 TL, Gelir Vergisi 8 TL, net 72 TL diyerek ustaya 72 TL’yi veriyorsunuz. Kestiğiniz 8 TL’yi ise usta adına vergi olarak ödeyeceksiniz.

Hesaplama çok karışık değil ancak yine de kendinizi doğrulamak isterseniz, kısa bir arama ile internetten gider pusulası net-brüt hesaplama makinalarına ulaşmanız mümkün.

Serinin ilk yazısı için tıklayın.

 

Posted by Startera Consulting

Startera Consulting, girişimcilik ekosistemi içinde yer alan girişimci ve yatırımcıların, finansal raporlama, analiz, muhasebe, vergi danışmanlığı ve mali müşavirlik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuştur.

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir