Steve Jobs, “İnsanlar, siz onlara gösterene kadar neye ihtiyaç duyduklarını bilmezler.” diyor. Girişimci, gerçekten insanlar için son derece elzem bir ihtiyacı ortaya koysa dahi, “göstermek” eylemini yerine getirmediği sürece, girişimin başarıya ulaşamayacağı su götürmez bir gerçektir. Görünürlük, yani reklam, bir girişimin olmazsa olmazıdır.

Reklam konusunda en çok tercih edilen alternatiflerden biri olan Google Adwords veya birkaç ay önce değişen ismi ile Google Ads reklam servisi, ülkemizde, küçük ölçekli işletmeden dev markalara kadar birçok kişi ve kuruma hizmet veriyor. Ülkemizde son 10 yılda Facebook, Instagram, Yandex gibi yeni reklam servislerinin hizmet vermeye başlaması, Google Ads hizmetine gölge düşürmedi. Google, hala aynı tempo ile reklam piyasasında yerini korumakta ve yakın gelecekte de bu durum değişmeyecek gibi görünüyor.

Google Ads, birçok sektör ve bu sektörlerdeki birçok girişimcinin en sık başvurduğu reklam alternatifi. Bir ürün veya hizmet ne kadar kusursuz olursa olsun, her zaman reklama ihtiyacı vardır. Bu reklam ihtiyacı için ise, Google Ads; hem ucuz, hem hızlı, hem de ölçülebilir nitelikte olduğu için, birçok girişimci tarafından öncelikli tercih sebebi oluyor.

Google Ads, alanında gerçekten etkili çözümler sunmasının yanında, birtakım problemleri de beraberinde getiriyor. Bu problemlerden en önemlisi, şüphesiz: Haksız Rekabet. Google Ads üzerinde, özellikle anahtar kelimelerde çeşitli harf hileleri, kelime hileleri yahut doğrudan marka sahibine ait kelimenin kullanılması ile iltibasa yol açılarak haksız rekabet gerçekleştirilebiliyor. Örneğin, asıl marka olan ‘galaksi.com” markasından haksız olarak fayda sağlamak isteyen kişi, Google Ads üzerinde, ‘galaksi.com’ anahtar kelimesi ile reklam verirse haksız rekabet etmiş olur. Bunun yanında, haksız rekabet eden, ‘galaksi.com’ markası ile aynı sektörde iş görüyor ve ortak anahtar kelime kullanarak, kullanıcıları “qalaksi.com”a yönlendiriyorsa yine haksız rekabet gerçekleşmiş oluyor.

Haksız rekabet sonucunda zarar gören, haksız rekabet eden tarafından, haksız olarak elde edilen geliri ve uğradığı zararın tazminini isteme hakkına sahiptir.

Konuyla ilgili 2013/14141 numaralı Yargıtay kararı da Google Adwords üzerinde, anahtar kelimeyle iltibasa yol açılmasını, marka üzerinden haksız kazanç sağlanmasını, haksız rekabet olarak değerlendirmiştir.

Posted by Av. Burak Demir

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir