Küçük ve orta ölçekli sanayiyi geliştirme idaresi başkanlığı adı altında 1990’da oluşturulan kurum, girişimcilerin başlatmayı planladıkları fikirlerin ve projelerin hayata geçirilmesi için gerekli asgari sermayeyi sağlayarak; KOBİ’lerin rekabet düzeyini arttırmakla birlikte, ihracat, kurumsallaşma ve Ar-Ge çalışmalarının gelişimini amaçlamaktadır.

Girişimcilerin geliştirmeyi planladıkları projelere destek, devletin 50.000 TL’lik hibe ve buna ek olarak 100.000 TL geri ödemeli kredisinden oluşmaktadır. Söz konusu destekten faydalanmak için belli koşulların gerçekleşmesi aranır; yazımızda KOSGEB desteğinden faydalanma aşamalarını mercek altına alacağız, ancak bunlara değinmeden önce dikkat çekilmesi gereken noktalar söz konusudur:

  • Bunlardan ilki KOSGEB desteğinden faydalanma koşullarının sağlanmasının yanında, kurulun değerlendirmelerine bağlı olarak yapılacak desteğin meblağında değişiklik olabilir. Örneğin; kurulan bir işletmenin asgari ihtiyaçlarının tespitiyle birlikte 50.000 TL’lik hibe desteğinin aşağı bir sınıra çekilmesi mümkün olabilecektir.
  • Bunun yanında, söz konusu destek 2 yıl sürmekle birlikte, açılacak bir işletmenin giderleri ilk etapta girişimci tarafından karşılanacaktır zira yapılan giderlerin sisteme girilip inceleme altına alınmasının ve faturalandırılmasının ardından, yapılan giderler kadar desteğin sağlanması söz konusudur. Bir başka deyişle, başvuru onaylandıktan sonra yapılacak destek ödemeleri, destek başvurusunun onaylandığı kurul tarafından belirlenen giderlere ilişkin harcamalar yapıldıktan sonra; sistem üzerinden talep formu oluşturulup, bu formun ekine ödeme belgeleri eklenerek destekten faydalanma gerçekleşir.
  • Ek olarak; işletme faaliyet konusunun KOSGEB’in desteklenen sektörler arasında yer alması gerekmektedir. (bkz. https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/baglanti/DesteklenenSektor)KOSGEB desteğinden faydalanabilmek için belli aşamaların sırasıyla gerçekleştirilmesi gerekliliği aranır; ilk adım KOSGEB tarafından düzenlenen eğitimlere %80 katılım sağlayarak sertifika almaya hak kazanmaktır. Bu noktada değinilmesi gereken husus; halihazırda var olan bir işletme, destekten faydalanamayacağı için, girişime konu işletmenin sertifika alınmasının ardından kurulması gerekliliğidir. Eğitimler için açılması gereken bir diğer parantez ise; sertifikanın geçerlilik süresinin bulunmamasıdır dolayısıyla sertifika geçerliliğini her zaman koruyacaktır. Ne var ki, işletmenin resmi açılışı yapıldıktan sonraki 1 yıl içinde, kuruma işletme bildirimi yapılarak 2. aşamaya geçilmelidir zira işletme açıldıktan sonraki 1 yıl içinde destek başvurusu yapılmazsa KOSGEB yardımından faydalanılamayacaktır.

    İşletmenin kuruma, web sitesine kayıt aracılığıyla, bildirilmesinin ardından KOBİ beyannamesi oluşturularak kurulun değerlendirmesi safhasına geçilmiş olur. Kurumun beyannameyi kabulüyle birlikte de son aşama olarak desteklere başvuru işlemi gerçekleştirilir. Yapılan giderlerin faturalandırılmasıyla desteklere başvurunun yapılacağını hatırlatmakta fayda vardır ve aynı zamanda söz konusu giderlerin banka aracılığıyla yapılması zorunluluğuna dikkat çekilmelidir zira elden yapılan ödemeler için KOSGEB desteğinden faydalanmak mümkün olmayacaktır.

Posted by Burçak Yalta

Burçak Yalta, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4. sınıf öğrencisidir. Üniversitesinde İlerici Hukukçular kulübünün YK üyeliğini sürdürmektedir. TEİD (Etik ve İtibar Derneği) 'de stajyerlik yapmış, hali hazırda Fırat İzgi avukatlık ortaklığında stajını sürdürmektedir. Kişisel Verilerin Korunması, Bilişim Hukuku ve Şirketler Hukuku alanlarıyla ilgilenmektedir.

2 Comments

  1. Merhaba. Bu sistem yenilendi. Artık geleneksel ve ileri girişimci olarak 2 ayrı destek veriliyor ve kendi içlerinde ayrılıyor.

    Cevapla

    1. Burçak Yalta Ocak 21, 2019 at 1:19 pm

      Melis Hanım merhaba, söz konusu yazı Ocak 2019 öncesi halihazırda var olan sisteme göre hazırlanmıştı. Ocak 2019’dan sonra yani bu dönemde başlayacak başvuru sürecine ilişkin ve iki sistem arası farkları ele aldığım yazıyı yakın zaman içinde tamamlayacağım. Dikkatiniz için teşekkür ederim.

      Cevapla

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir