Girişimimizin ön önemli unsuru olan fikir ve sermaye aşamasını tamamladık ve sıra şirket kurmaya geldi. Peki hangi şirket türü girişimimiz için daha faydalı olacak?
Ülkemizde yer alan şirket türleri genel anlamıyla sermaye şirketleri ve şahıs şirketleri olmak üzere ikiye ayrılıyor. Sermaye şirketleri ile şahıs şirketlerinin kuruluşlarından tasfiyelerine kadar birçok aşamasında farklılıklar vardır. Bu farklılıklar bazen avantaj veya dezavantaja dönüşebilir. Şimdi kısaca bu şirket türler arasındaki farklara göz atalım.

Hangi şirket türünü kurmalıyım, startup hukuku tablosu

Şirket türleri arasındaki farklılıklara kısaca değindikten sonra bahsetmeden geçemeyeceğim bir konu daha var. Hukukumuzda tacir olabilmek için şirket kurmanıza gerek yoktur. Birçok kişi benim şahıs şirketim var derken aslında gerçek kişi tacir olduğunu ifade etmektedir. Gerçek kişi tacirler de bir şirket değil işletme söz konusudur ve bu bir şirket türü değildir. Örneğin bir kafeyi işletmek için şirket kurmanıza gerek yoktur. Ancak siz kafeyi işletirken tacir sayılırsınız ve gerçek kişi tacir olursunuz. İşlettiğiniz kafe de bir ticari işletmedir. Tabi ki isterseniz bu kafeyi işletirken herhangi bir şirket türünü seçip şirketleşme yoluna da gidebilirsiniz. Şube ya da bayilik vererek çalışan büyük kafe zincirlerine baktığımızda şirketleşme yoluna gittiklerini görmekteyiz. Karşılaştırmada da ifade ettiğimiz gibi şahıs şirketlerinde ortak sayısı bire düştüğünde şirket sona ermektedir. Bu yüzden Türk Ticaret Hukuku bakımından şahıs şirketi olarak kabul edilen şirketlerin tek başına kurulması mümkün değildir. İşlettiğiniz ticari işletme sizi şahıs şirketi yapmaz. Ama siz bir işletmeyi işletirken diğer koşullarında sağlanması durumunda tacir sayılırsınız.

Şimdi tekrardan şahıs şirketleri ile sermaye şirketlerine ve şirket türü seçimine dönecek olursak;
Şahıs şirketleri ve sermaye şirketleri arasında çok fazla avantaj ve dezavantaj karşılaştırması yapabiliriz. Biz girişimciler için ilk etapta önemli olan konular bakımından kısa bir karşılaştırma yaptık. Bu karşılaştırmadan yola çıkacak olursak; eğer elinizde belirli bir miktar sermayeniz varsa, (en az sermaye miktarı limited şirketler için 10.000 TL, anonim şirketler için 50.000 TL ) ve eğer tek başınıza bir şirket kurmak istiyorsanız sizin için sermaye şirketi kurmak daha avantajlı olabilir. Ancak elinizde bu kadar sermaye yoksa ve şirketleşme süreci için ilk etapta çok fazla sermaye ayırmak istemiyorsanız şahıs şirketlerine yönelmenizi tavsiye ederiz.

Ayrıca girişimimizin ne tür bir girişim olduğu da şirket türleri arasında seçim yapmamızı etkileyecektir. Eğer küçük çapta bir girişimse ve büyük ticari faaliyetlerin olmayacağı düşünülüyorsa şahıs şirketleri tercih etmenin daha doğru olacağını düşünüyoruz.

Posted by Özge Özşaylan

Avukatlık mesleğine yeni adım atmış araştırma yapmayı seven ve yenilikleri takip eden biri olarak, girişimcilere hukuki konularda destek olmak istiyorum.

One Comment

  1. iş fırsatları Mayıs 9, 2017 at 3:13 pm

    Thanks for the marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you happen to be a great author.
    I will make sure to bookmark your blog and definitely will come back very soon. I want
    to encourage continue your great writing, have a nice day!

    Cevapla

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir