Sanayi Sicil Belgesi yazılım şirketleri için yeni bir zorunluluk! Son günlerde çok sık soru gelen, yazılım şirketlerinin artık sanayici sayılması ve buna bağlı olarak Sanayi Sicil Belgesi ve “Kapasite Raporu” alma zorunluluklarıyla ilgili kısa bir bilgilendirme yapacağım. Böylelikle kimlerin kapsamda olup olmadığının tespitini çok daha başarılı bir şekilde yapabileceğinize inanıyorum.

Bu değişiklik aslında bundan yaklaşık 1 yıl önce yapılan bir düzenleme. Biz sadece son uygulanma/ceza kesilme tarihi geldiği için sıklıkla duyuyoruz. Aynısı “Kişisel Verileri Koruma Kanunu“nda da yaşanmıştı.

Halihazırda bu kanun kapsamına giren pek çok işletme mevcuttu. Yapılan son değişiklikle birlikte kanunun etki alanı genişledi. 7033 sayılı kanunun 3. maddesiyle “bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeler de bu madde şümulüne girer.” ibaresinin eklenmesiyle artık yazılım ve bilişim şirketleri de sanayici sayılmaya başladılar.

Kapsamda Olup Olmadığınızı Nace Kodu Belirleyecek!

Peki yazılım ve bilişim şirketi olduğunuzu nasıl anlayacaksınız? Bu da her şirketin faaliyet alanını belirleyen NACE koduna bakarak anlaşılıyor.

Şirketiniz eğer 62.01 NACE kodunda “Bilgisayar Programlama Faaliyetleri” ve 62.02 NACE kodunda “Bilgisayar Danışmanlık Faaliyetleri” yürütüyorsa kanun kapsamına giriyorsunuz.

Peki  Sanayi Sicil Belgesi ne yapmak gerekiyor?

Sicile Kayıt için Lütfen Tıklayın adresinden tüm yazılım şirketlerinin kayıt yaptırması gerekiyor. Makine Tesisat / Yıllık Üretim / Yıllık Tüketim vb. şirketlere zulüm gelecek ve ne alaka diyeceğiniz bilgileri de dolduracaksınız.

Kesin olmayan lakin bakanlıktan aldığımız bilgilere göre şuanda kayıt yaptıran şirketlere evrakları tamamlamasalar dahi Eylül’e kadar ceza kesilmeyecek.

Peki kayıttan sonra ne yapmanız gerekiyor?O da şirketinizin büyüklüğüne bağlı olarak değişiyor.Yıllık satışlarınız 1.000.000 TL altı ve şirkette 9 personelden az kişi çalıştırıyorsanız İTO‘dan, şirketinizin satışı ve personeli bunun üstündeyse İSO‘dan kapasite raporu alıyorsunuz.

Hem sicile kaydolmamanın hem de kapasite raporu çıkartmamanın idari para cezaları var. Sözün özü maalesef ki yazılım şirketlerinin doğasına tamamen zıt bir düzenleme. Ama bu yaklaşık 1 yıl önce kanunlaştı ve itirazların o zaman yapılması gerekiyordu. Şimdi bu yepyeni döneme adapte olmak durumundayız.

Posted by Okan Şencan

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir