6563 Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili yönetmelik yürürlüğe gireli neredeyse iki sene geçtiğine göre ticari içerikli elektronik iletiler gönderilirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini tekrar hatırlama vakti gelmiş olabilir. Unutmayın bu kurallara uymazsanız ciddi para cezaları ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Temel kurala göre şahısların veya şirketlerin ürün ve hizmetlerini tanıtmak, ve pazarlamak için internet üzerinden veya bilgisayar, telefon, faks gibi cihazlarla yapacağı her türlü ticari iletişim için önce alıcılardan onay almaları gerekiyor.

Altını çizmekte fayda var, doğum günü, anneler günü, babalar günü veya bayramlarda gönderilen kutlama iletilerinin ticari içerikleri yok diye düşünüp bu kuralın istisnası olduğunu düşünmeyin. Bu iletiler için de aynı şekilde alıcıların ön onayını almanız gerekiyor.

Peki onay nasıl alınabilir?

Onayı yazılı olarak veya herhangi bir elektronik iletişim aracıyla alabilirsiniz. Onayda alıcının kabule dair açık beyanı, adı, soyadı ve iletişim adresi olmalı.

Onayı bir abonelik, satış ve üyelik sözleşmesi kapsamında alıyorsanız, ilgili kısmın sözleşmenin sonunda, alıcının olumlu irade beyanından veya imzasından önce, ticari elektronik ileti kenar başlığı altında, reddetme imkanı da tanınarak en az on iki punto ile yazılması gerekiyor.

Onay Geri Alınabilir Mi?

Alıcının onayı geri alınamaz bir onay değil elbette. Alıcı ne zaman isterse elektronik ileti almaktan vazgeçebilir. Ret bildiriminde bulunduğu andan itibaren daha önce vermiş olduğu onayı geçersiz olmuş olur. Bu durumda en geç üç iş günü içerisinde ticari elektronik iletilerinin gönderilmesinin durdurulması gerekir.

Unutmayın gönderdiğiniz her iletide ret bildirimi imkanına yer vermeniz gerekiyor.

Yukarıda temel kural dediğimize göre bu kuralın elbette istisnaları da olacak. Peki onay almanızı gerektirmeyen bu istisnai durumlar hangileri?

  • Alıcı eğer kendisiyle iletişme geçebilmeniz için size veya şirketinize daha önce iletişim bilgilerini verdiyse, alıcıya sağlanan ürün veya hizmet ile ilgili değişiklik veya kullanım ve bakım ile ilgili iletiler için onay almanıza gerek yok.
  • Eğer yasal olarak bir bilgilendirme yükümlülüğünüz varsa, bu yükümlülüğü yerine getirmek için yapılan iletiler için de onaya ihtiyacınız yok. (Örneğin kişisel verilerin korunması ile ilgili yasanın getirdiği zorunlu bilgilendirme yükümlülüğü gibi) Fakat burada kurnazlık yapıp aynı ileti içine herhangi bir ürününüzü veya hizmetinizi özendirici veya tanıtıcı içerik eklememeniz lazım.
  • Devam eden abonelik, üyelik veya ortaklık durumu ile tahsilat, borç hatırlatma, bilgi güncelleme, satın alma ve teslimat veya benzeri durumlara ilişkin bildirimleri içeren iletileri gönderirken de onay almanıza gerek yok.
  • Esnaf ve tacirlere gönderilen iletiler de kuralın bir istisnasını teşkil ediyor.

 

Posted by Av. Deniz Eray

Deniz avukatlık kariyerine Türkiye’nin önde gelen hukuk bürolarından Pekin & Bayar Hukuk Bürosu’nda başladı. Pekin & Bayar’da sekiz yılı aşkın bir süre çalışan Deniz’in uzmanlık alanları sözleşmeler, birleşme ve devralmalar, halka arzlar, sermaye piyasaları ve kurumsal işlemlerdir. Deniz, 2011 yılında Londra’da Linklaters, LLP’de borç ve sermaye piyasaları departmanında misafir avukat olarak çalıştı. Mart 2015’de ERAY Hukuk’u kuran Deniz, hukuk derecesini Paris’te Pantheon-Sorbonne Paris 1 Üniversitesi’nden Uluslararası ve Ticaret Hukuku dalında almış, Londra’da Queen Mary, University of London’da da Banka ve Finans Hukuku dalında L.L.M derecesi almıştır

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir