Geçtiğimiz günlerde Hindistan’da yayımlanan bir karar oldukça dikkat çekti ! 

Eğer bir WhatsApp grup yöneticisiyseniz üstlendiğiniz rolü düşünmenin vakti geldi demektir. Çünkü Hindistan’da verilen karara göre rahatsız edici içeriklerden yasal olarak sorumlusunuz. Belli bir seçim bölgesinde verilen son talimata göre Whatsapp’taki saldırgan bir içerik yüzünden hapse girmeniz mümkün.

Nasıl mı ?

PTI (Press Trust of India ) –Hindistan’ın en büyük haber ajansı-tarafından hazırlanan bir raporda, sosyal medya grubundaki yanlış söylemlerin veya yanıltıcı bilgilerin fiilen grup yöneticisine karşı bir FIR (First Information Report) – Bangladeş, Hindistan ve Pakistan’da polis teşkilatları tarafından sorumluluk alanlarında ve tanımlanan bir suç gördüklerinde hazırladıkları yazılı bir belge-  ile sonuçlanabileceği duyuruldu.

Raporda yazana göre ;

“Sosyal medyada haber grupları ve aynı zamanda haber niteliği taşımayan diğer adlarla da adlandırılmış çeşitli gruplar vardır. Bunlarda yazılanlar kontrolsüz bir şekilde iletilirler.Grup yöneticisinin bu iletilere(saldırgan içerik,rahatsız edici mesaj vb.) karşı eylemsizliği durumunda, grup yöneticisi suçlu sayılır ve ona karşı bir önlem alınır.”

Raporda, bir gruptaki her yöneticinin, dini düşünceleri etkileyebilecek herhangi bir bildiri veya yayınının da cezalandırılacağı belirtilmiştir.Geçtiğimiz günlerde düzenlenen bildiride “Sosyal medyada ifade özgürlüğü önemli olmakla birlikte bir sorumluluk da getiriyor.”  İfadelerine de yer verilmiştir.

Rapor, Hindistan’daki 200 milyonu aşkın WhatsApp kullanıcısıyla, her sosyal medya grubu yöneticisinin grubun sorumluluğunu ve mülkiyetini üstlenmeye hazır olması gerektiğini ifade ediyor.

Yöneticilere herhangi bir dini uyumsuzluk, söylenti vb. durumlara mahal vermemeleri için kişisel olarak tanıdıkları bireyleri eklemeleri öneriliyor.Böyle bir durum ortaya çıkarsa yöneticinin söz konusu kişi veya kişileri gruptan çıkarması bekleniyor.

 Böyle bir yazı ya da söylenti söz konusu olduğunda, görevin yasal olarak sorumlu en yakın polis karakoluna bildirilmesi ve kişinin izleme altında olması gerekiyor. Aynı zamanda, bu yönergelerin ihlal edilmesi durumunda, siber suç kanunları olan Bilgi Teknolojisi Kanunu ve IPC (Indian Penal Code) –Hindistan’ın ana ceza kanunu- kapsamında davaların açılması da mümkündür.

Bu talimat ayrıca, bir eylem başlatılırken çeşitli yüksek mahkemelerin emirlerinin de dikkate alınacağını açıkça ortaya koyuyor.  Sosyal medyanın patlama yaşadığı bir çağda, içeriği filtrelemek, WhatsApp yöneticileri tarafından yönetimin düşünceli bir şekilde yürütülmesi anlamına gelecektir.

Posted by İlayda Döldöş

Herkesin 'başka' olduğuna inanıp hep 'en başka' olmak çabasındayım.

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir