Geçtiğimiz haftasonu Antalya’da düzenlenen Airpreneurs etkinliğindeydim. Etkinlik ile ilgili izlenimlerimi sizinle de paylaşmak istedim.
Öncelikle Airpreneurs etkinliği konsept olarak havacılık sektörüne girişimci çözümler üretmekle ilgiliydi. Boeing ve Girişimcilik Vakfı ortaklığıyla hayata geçirilen ve moderatörlüğünü Ufuk Batum’un yaptığı etkinliğin içeriğinde ise; girişimcinin yolculuğu, neden farklı olduğu, iş modeli hazırlama vb. girişimcilikle alakalı önemli konular vardı. 2 gün süren bu etkinlikte, ilk gün odağımız; networking egzersizi ve problemlere yönelik fikir geliştirme oldu. Öncelikle hiç tanımadığımız kişilerle 8 farklı gruba ayrıldık. Bu gruplardaki arkadaşlarımızla ekip olduk ve 2. gün sonundaki yarışmaya o ekiple hazırlandık. Hayatımızdaki noktaları ileride nasıl birleştireceğimizle ilgili etkili tüyolar alırken, biraz vakit geçtikten sonra; “Neye ihtiyacımız var, bizim sorunumuz ne?” sorularıyla beyin fırtınası yapıp, probleme yönelik fikirler geliştirdik. Gün sonunda her grubun 8-10 fikri vardı ve ertesi güne bir fikri seçmek üzere ayrıldık. 2.gün ise öncelikle beyin fırtınasında ortaya attığımız fikirlerden birini seçerek güne başladık. Kanvas model hakkında ufak tüyolar aldık ve yapacağımız asansör konuşması için ekip arkadaşlarımızla hazırlanmaya başladık.
Şimdi etkinliği 2 açıdan değerlendirmek istiyorum.
Öncelikle girişimci gözüyle bakacak olursam etkinlik çok faydalı bir etkinlikti. Antalya’da, okulun içinde olan neredeyse tüm girişimcilik etkinliklerine katılmama rağmen Airpreneurs kadar etkili bir etkinlik görmediğimi gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Daha önce belki de yüzlerce kez dinlediğimiz Kanvas Modeli‘ni Ufuk Batum’dan dinlerken hiç sıkılmadım. Gerek anlatımıyla gerek verdiği örnekleri ve tecrübeleriyle, daha önce Antalya’da düzenlenen tüm etkinliklerden daha iyiydi. Günümüz girişimcilerinin genellikle düştüğü hatalara düşen gruplara verdiği feedback’lerle etkinliğe katılan herkesi bir tık öteye götürdüğü kanaatindeyim. Havacılık sektöründen olan arkadaşlarımızla aynı grupta olan diğer arkadaşlarımızın da desteğiyle, havacılık sektörünün problemlerine yeni bakış açılarıyla çözümler ürettik. Bunda en büyük payın Girişimcilik Vakfı‘na ait olduğunu düşünmekteyim. Çünkü tam da Girvak‘ın kalitesine uygun bir etkinlikti.
Hukukçu gözüyle değerlendirecek olursam da, burada etkinlik dışında etkinliğe katılan girişimciler hakkında da bir izlenim sunmak istiyorum. Fikirleri olan tüm girişimciler belki onu nasıl hayata geçirebileceklerini biliyorlar ama hayata geçirip geçiremeyeceklerini hukuki olarak bilmiyorlar. Nasıl bir şirket tipi seçmeleri gerektiği, fikirlerinin patentlenebilir olup olmadığı ya da bunu nasıl koruyacakları hakkında en ufak fikirleri maalesef ki yok. Girişimcilerin en büyük eksiğinin bu olduğu düşüncesindeyim.
Ama tekrar belirtmek istiyorum ki, etkinliğin Girişimcilik Vakfı ortaklığıyla yapıldığı her halinden anlaşılıyordu. Çok başarılı bir etkinlikti. Girvak‘ın başka etkinliklerinde görüşmek üzere 🙂